Živopisno varivo pod nazivom jambalaya kreolskoga je podrijetla, a idealno je za neformalna druženja uz večeru. Zamijenite li šunku komadićima ljute kobasice, jelo će biti još pikantnije
Mljevena paprika i tabasco daju pikantan okus ovom pilećem varivu sa šunkom i rižom. Tradicionalna provansalska jambalaya u SAD je došla s prvim francuskim doseljenicima.
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme kuhanja: 1 sat
Sastojci potrebni za 4 osobe:
2 žlice maslinova ulja
Pile od 1.6 kg izrezati na osam dijelova i odstraniti kožu.
¼ čajne žličice soli
svježe mljeveni crni papar
1 veći luk, očistiti i iskosati
2 lista celera, očistiti i nasjeckati
2 zelene paprike, odstraniti sjemenke i nasjeckati
400 g pelata
2 češnja češnjaka, očistiti i iskosati
115 g kuhane šunke bez masnoće, isjeckati na kockice
1 lovorov list 2 čajne žličice mljevene paprike
1 žlica svježe kosane majčine dušice ili jedna čajna žličica suhe
4-6 kapi tabasca
225 g riže dugog zrna
570 ml kokošjeg temeljca
2 žlice svježeg kosanog peršina
Priprema:
Ulje zagrijte u vatrostalnoj posudi te u njoj pržite piletinu 6-7 minuta da dobije laganu smeđu boju. Izvadite meso na tanjur, malo posolite i popaprite.
U posudu ostavite 2 žlice masnoće te na njoj, uz neprestano miješanje, 5 minuta pržite luk. Dodajte mu celer i papriku te pržite još pet minuta.
Umiješajte rajčicu, češnjak, šunku, lovorov list, mljevenu papriku, majčinu dušicu, ostatak soli, tabasco. Meso vratite u posudu te dobro uronite u rajčicu. Kada proključa, smanjite vatru, poklopite i krčkajte 15 minuta.
Umiješajte rižu i temeljac, poklopite i kuhajte oko 25 minuta, tj. dok piletina ne bude kuhana, a temeljac potpuno ukuhan. Izvadite lovor, jelo pospite kosanim peršinom i poslužite.
Još recepata možete pronaći u knjizi 'Jela iz cijeloga svijeta' u izdanju Mozaik knjige