talijanske umjetnice

Poslastica za ljubiteljice dizajna interijera: Evo što nas sve čeka na Zagreb Design Weeku

10.09.2024 u 12:09

Bionic
Reading

Italija je sinonim za dizajn. Od mode i namještaja, do automobila i brodova, talijanski dizajn globalni je predvodnik oblikovanja

Nemjerljiv utjecaj talijanske kulture na hrvatsku, odnosi se i na dizajn. Deseci hrvatskih dizajnera školovali su se i radili u Italiji, a Trst je desetljećima bio oaza dizajna izvan željezne zavjese.

Italija je prirodan partner najvećeg hrvatskog festivala dizajna. Program je organiziran pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Italije i sastoji se od izložbi, predavanja, panela i projekcije dokumentarnog filma.

Ovo su najljepše turske glumice današnjice Izvor: Društvene mreže / Autor: Montaža: Neven Bučević

Izložba talijanskih dizajnerica predstavlja povijesni pregled uloge žena u talijanskom dizajnu. Proboj žena u dizajn trajao je desetljećima, put je bio polagan i mukotrpan.

'Ja inzistiram, ja vrištim, nazivaju me gnjavatoricom, ali na kraju dobijem što hoću.', izjavila je Paola Navone (r. 1950.). Drugi put do svijeta dizajna bio je rad u studiju s muškim kolegom, kako je zaključila Gae Aulenti (1927.-2012.):

'Većina arhitektica radi u uredima sa svojim muževima ili braćom.'

Jacqueline Vodoz (1921.-2005.) radila je u duetu sa suprugom, Brunom Daneseom,: 'Možda ne bih bila uspješna, da sam radila sama.'

  • +23
Zagreb Design Week Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Photographer: Claudia Mandlik

Najstariji izložak na zagrebačkoj izložbi, serija je pedagoških predmeta koje je 1907. dizajnirala Maria Montessori za vlastite potrebe, te stoga nije 'ugrožavala' muške dizajnere. ,

Iako je takva situacija danas teško zamisliva, odnos prema dizajnericama u Italiji bio je bolji nego primjerice u SAD-u, zaključila je Suzanne Slesin u članku objavljenom 1981. u New York Timesu:

'Kreativnost i uspjeh talijanskog dizajna početkom 1960-ih, stvorio je posebne okolnosti. Čak i prije vala feminizma 1970-ih, nekoliko se žena etabliralo kao dizajnerice i arhitektice, i to uspješnije nego njihove kolegice u SAD-u.'

Prije dva desetljeća započela je revitalizacija talijanskih dizajnerica izložbama. Najvažnija do sada održana je 2016. u Milanu na Triennalu, 'W. Women in Italian Design'.

Izložba talijanskih dizajnerica isprepliće se s temom cijelog Zagreb Design Weeka, 'Breaking the Glass Ceiling', u prijevodu 'Razbijanje staklenog stropa: Revolucija dizajna' odnosno promicanje različitosti i zagovaranje jednakosti, kreativnosti i suradnje u dizajnu.

Zagrebačka izložba predstavlja rad talijanskih dizajnerica sve do danas i primjerice Elene Salmistraro, službene 'veleposlanice dizajna' koja i dolazi u Zagreb održati predavanje. Dolazi i Chiara Di Pinto iz Studiapepe, koji također izlaže. Njima će se pridružiti Fabio Novembre, u ovom trenutku možda najvažniji dizajner namještaja na svijetu.

Sve troje talijanskih dizajnera održat će predavanja u subotu, 28. 9. 'Dan talijanskog dizajna' započet će u 14 h projekcijom dokumentarnog filma o dizajnerskom i bračnom paru Vignellis, 'Design Is One: The Vignellis'. Slijede predavanja dizajnera i panel koji će moderirati Zoran Jedrejčić, hrvatski dizajner i odličan poznavatelj talijanskog dizajna, s obzirom na to da je sedam godina radio u Milanu s Ettoreom Sottsassom. Dan završava 'Italo Disco' partyjem.

Izložbi dizajnerica posvećen je cijeli studio u Jadran filmu, prigodno preimenovan u 'Talijanski paviljon'. Prostor će podijeliti s mini izložbom Calligarisa koji predstavlja četiri kultna, višestruko nagrađena, stolca iz svoje povijesti — ADEL i postpotrošački proizvodi OPS! od recikliranog tetrapaka, ZERO od reciklirane plastike i REEF od reciklirane plastike iz mora.'