NEODOLJIVE SLASTICE

Poznate slastičarnice otkrivaju slasne recepte

16.12.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Osim poklona i obiteljskog druženja, Božić i Nova godina nezamislivi su bez ukusnih kolača i torti. Rijetko tko će uspjeti ostati ravnodušan pred slasnim i lijepo uređenim medenjacima, slatkom čokoladnom tortom ili neodoljivim božićnim kolačićima

Iako se većina žali kako je tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana doista teško, a ponekad i nemoguće održati vitku liniju, hladni zimski dani gotovo su nezamislivi bez ukusnih poslasticama.

Ipak, spravljanje božićnih kolača ponekad i najbolje domaćice ostavi bez ideja pa koristan savjet uvijek dobro dođe. Slasne recepte za predstojeće blagdane ustupile su nam slastičarnice Meli, Fancy Cake i TortaGO koji će sigurno oduševiti one koji vole peći kolače, ali i one koji ne mogu odoljeti finim slasticama.

Slastičarnica Meli preporučuje za ove praznike mirisne medenjake čiji okus meda i cimeta uvijek zagriju hladne zimske dane, a njihovi šaljivi oblici uvijek razvesele najmlađe.
             

                                          
Medenjaci

Sastojci:
6 velikih žlica meda
120 g šećera
3 jaja
540 g brašna
1 žličica sode bikarbone
malo cimeta

Sastojci potrebni za bijelu dekorativnu smjesu:
750 g šećera u prahu
3 bjelanjka
3 čajne žličice limunske kiseline

Postupak:
Sve sastojke treba sjediniti u glatko tijesto te ga razvaljati i naknadno vaditi željenim kalupom. Tako pripremljeno tijesto treba se peći na 175° C oko 10-12 min. Pečene medenjake možete premazati čokoladom ili šećernom glazurom ili ih samo tako pečene ostaviti.

Ako ih želite ukrasiti, potrebna vam je bijela smjesa u koju se mogu umiješati i jestive boje kako biste dobili šarene medenjake.

Slastičarnica TortaGO
preporučuje čokoladnu tortu naziva TrisGo u kojoj se isprepliću okusi mliječne i bijele čokolade te oraha. Čokoladnim tortama vesele se svi, kako oni najmlađi tako i oni stariji.

Torta TrisGO

Sastojci:                                                                                                                      

                                       
275 g čokolade za kuhanje
275 g maslaca
175 g brašna
6 g praška za pecivo
325 g šećera
4 jaja
7 g arome vanilije
85 g bijele čokolade (isjeći na sitne komadiće)
85 g mliječne čokolade (isjeći na komadiće)
85 g oraha (isjeći na komadiće)

Postupak:

Uzeti kalup za torte od 24 centimetra, obložiti ga papirom za pečenje te ugrijati pećnicu na 180° C. Prvo otopite čokoladu za kuhanje sa maslacem, a zatim miksajte jaja sa šećerom otprilike tri minute, a zatim dodajte ohlađenu otopljenu čokoladu i maslac.

Smjesu dobro promiješati te malo po malo u nju postupno dodavati brašno s praškom za pecivo i miješati dok ne bude glatko, zatim dodajte aromu vanilije.

Na kraju u smjesu umiješajte komadiće bijele čokolade, mliječne čokolade i orahe. Stavite sve u pećnicu te pecite 30 minuta na 180° C. Nakon što se što izvadite tortu iz pećnice, pričekajte desetak minuta i onda je izvadite iz kalupa i pustite da se ohladi.

Na hladnu tortu staviti čokoladnu glazuru i dobro ohladiti u hladnjaku. Poslužiti uz šlag, sladoled ili voćni umak.

Slastičarnica Fancy Cake za ove božićne blagdane preporučuje popularne 'cupcakeove' koji se mogu ukrašavati po želji te slatku božićnu torticu koja će svakoga oduševiti.

Božićna tortica i cupcakes

Sastojci za cupcakes:
Cupcake se može napraviti od bilo kojeg omiljenog biskvitnog tijesta u koje se dodaje prašak za pecivo. Ticino masa načinjena od šećera služi za ukrašavanje i može se kupiti u specijaliziranim prodavaonicama.

Potrebni sastojci:

2 jaja
                               maslac
2,5 dkg brašna
220 ml mlijeka
prašak za pecivo
ticino masa
jestiva boja
žličica tekuće vanilije
                                      

                                                                                                       

Postupak:
Ugrijte pećnicu na 180° C. Gotovu smjesu za biskvit stavite u kalupe za cupcakes te pecite u pećnici dvadesetak minuta. Cupcakes možete premazati omiljenom kremom, poput one od čokolade ili vanilije koju ste prethodni napravili.

Na cupcakes premazane kremom lijepi se podloga od ticino mase. Zatim se također od ticino mase izradi dekoracija po želji i stavi se na prethodno lagano ovlaženu podlogu. Dekoracije možete i obojiti jestivim bojama.

Božićna tortica

Sastojci:
2 jaja
2,5 dkg brašna
maslac
čokolada
1 prašak za pecivo
ticino masa
jestiva boja

malo vrhnja

Priprema:
Napravljenu smjesu za biskvit pecite u prethodno ugrijanoj pećnici dvadesetak minuta na 180° C. Za to vrijeme skuhajte omiljenu čokoladnu kremu i ostavite da se hladi, nakon toga ispečeni biskvit premažite kremom.

Sada je torta spremna na 'oblačenje' – ticino masu razvaljajte valjkom i prekrijte tortu. Nakon toga na nju možete dodati ukrase u kojoj god boji i obliku želite. Dekoracije za tortu rade se ručno ili uz pomoć nekih prikladnih rezača za kolače, a nakon toga ih obojite jestivim bojama.