LOŠA TURISTIČKA REPUTACIJA

Prag više ne želi biti europska partijanerska prijestolnica, zabranjuje se noćno opijanje

23.10.2024 u 07:53

Bionic
Reading

Znate li što je pub crawl, ili bar crawl? Ukratko, i pojednostavljeno, riječ je o turističkoj usluzi koja predviđa obilazak određenog broja barova u jednoj 'šetnji', i konzumacija krajnje neodređene količine alkohola. Jedini cilj je kraj dočekati manje-više oduzet. Ili, kako to često kažu organizatori ovog 'sadržaja', doživjet ćete 'najbolju noć koje se nećete sjećati'.

Pub crawl se već solidno proširio i po nekim našim gradovima, obično na užas lokalaca koji mu se nađu na putu ili žive u ulicama kojim horda prolazi. U nekim dijelovima Europe, recimo Skandinaviji, znaju se samozavaravati opravdanjem da je ovaj oblik oblokavanja zapravo dio 'kulture življenja', no jedan grad je već relativno dugo kontinentalna prijestolnica ove vrste turizma: Prag. Sad su tamo odlučili tome stati na kraj i promijeniti image koji imaju među stranom mlađarijom čije se zanimanje za lokalnu ponudu svodi na maligane.

Naravno, kako to obično biva, nisu u glavnom gradu Češke sasvim zabranili 'turneje' po barovima, valjda da im ne bi sasvim ugrozili poslovanje, ali se oni neće više smjeti organizirati između 22 sata i 6 ujutro. Među onima koji se više neće smjeti organizirati – da znate ako ste planirali izlet do Praga – jest i crawl kojega turističke agencije reklamiraju kao 'najveći u Europi'.

Cilj je jasan, i u skladu s glavnim razlozima zašto se lokalno stanovništvo toliko protivi alkoholnom turizmu: smanjiti noćni nered, popraviti čistoću grada i općenito poboljšati kvalitetu života vlastitih građana, te poboljšati reputaciju Praga kod ostalih turista i ulagača.

Vijest o ovoj mjeri gradskih vlasti preklopila se, možda i slučajno, s planovima češke vlade kojima se želi suzbiti turistički najam stanova koji je - kao i drugdje u atraktivnim destinacijama, uključujući Hrvatsku - podigao cijene dugoročnog najma u nebo i izazvao nestašicu stambenih prostora. Česi time slijede primjere nekih drugih velikih centara u istoj misiji.

Prema nacrtu zakona kojeg je prihvatila češka vlada, općinama i gradovima bilo bi dozvoljeno ograničavati broj smještajnih jedinica iz kategorije koju obično zovemo imenom internetske platforme AirBnB. Nadaju se, kao i svi drugi koji pokušavaju napraviti isto, da će to donijeti niže cijene nekretnina i zaustaviti iseljavanje stanovništva iz popularnijih turističkih centara.

Neke od ostalih mjera koje predviđa prijedlog zakona su i ograničavanje broja dana koliko neka nekretnina smije biti iznajmljena za kratki boravak. Tu je i određivanje granice koliko kvadrata najmanje treba po gostu imati neki apartman, kuća ili soba. Također, uvela bi se stroža pravila poslovanja i povećali lokalni porezi na privatne turističke kapacitete, kako bi im se uvele obveze kakve već imaju 'tradicionalni' hoteli.

Važna mjera je i nešto što u Hrvatskoj postoji već godinama: iznajmljivači će morati registrirati svoj smještaj, i upisati svakog gosta na platformu koju Česi zovu eTurista (hrvatska verzija je eVisitor). Svaka nekretnina dobit će registarski broj koji će morati biti istaknut u oglasima i na platformama za iznajmljivanje. Veliki problem češkog turizma je 'siva zona' iznajmljivača, procjenjuje se da 40 do 70 posto gostiju koji stižu u Prag preko online platformi nije prijavljen, čime Češka zbog nenaplaćenog poreza godišnje gubi skoro 32 milijuna eura.

Još jedan problem koji je zajednički svim velikim turističkim centrima (uključujući i Prag) jest iseljavanje stanovništva iz povijesnih jezgri u popularnijim odredištima, a buka je uz nedostatak i skupoću stambenog prostora jedan od važnijih razloga za taj proces. Pub crawl je dio problema, a prije nekoliko mjeseci neki okruzi predlagali su zabranu kostimiranih djevojačkih i momačkih zabava koje su jedna od omiljenih aktivnosti u praškim četvrtima s intenzivnijim noćnim životom. Predlagalo se i ograničavanje radnog vremena lokala u centru grada, ali je prijedlog odbijen.

S druge strane, prihvaćen je prijedlog o zabrani ulaska automobila u neke dijelove povijesne jezgre. Sad slično odobrenje čeka i novi zakon o o pub crawlu i iznajmljivanju apartmana.