GAA, BANGKOK

Garima Arora, jedina indijska chefica s dvije Michelinove zvjezdice

18.10.2024 u 06:48

Bionic
Reading

U samom srcu živah ne gastronomske scene Bangkoka, indijska chefica Garima Arora kulinarski je mozak iza restorana Gaa s dvije Michelinove zvjezdice. Otkako je lokal otvoren 2017, Arora je na globalnoj pozornici osvojila publiku svojom izvanrednom modernističkom vizijom i transformacijom klasične indijske kuhinje

Garimino kulinarsko putovanje započelo je kad je imala 21 godinu, usavršavanjem u Parizu na čuvenom učilištu Le Cordon Bleu, gdje se upoznala sa svijetom novih kulinarskih tehnika i vještina. Usvojivši ta znanja, preselila je u Dubai kako bi radila u restoranu Verre slavnog chefa Gordona Ramsaya, prije negoli je provela tri godine u slavnoj Nomi u Kopenhagenu (restoran chefa Renéa Redzepija s tri Michelinove zvjezdice, pet puta rangiran kao najbolji restoran na svijetu od strane The World's 50 Best Restaurants).

Raznolika obuka i iskustvo doveli su je u restoran Gaa u Bangkoku, sa željom da dubinski istraži indijske okuse i tehnike kuhanja, i to primjenjujući ih na lokalne sastojke. Svi koji su posjetili taj restoran slažu se da njegov meni gosta vrlo vješto uvodi u beskrajnu eksploziju okusa, tekstura i namirnica, sve inspirirano različitim indijskim regionalnim kuhinjama.

Bit restorana jest da na globalnoj sceni strastveno predstavlja modernu relevantnost indijske kuhinje i beskrajne mogućnosti povrća. Arorini su meniji duboko indijski u svojoj srži i poštuju njezine korijene, dok istovremeno slave još nedovoljno poznate i vrednovane tajlandske namirnice. Ti meniji nude uzbudljiva i odvažna jela koja predstavljaju Garimin prepoznatljivi stil, vodeći goste na suvremenu kulinarsku odiseju u samo srce Indije.

  • +11
Garima Arora - Gaa, Bangkok Izvor: Gaa / Autor: Promo

Gaa je zapravo i više od restorana, svojevrsno gastronomsko utočište u kojem se spajaju tradicija i inovacija. U suradnji s Architectkiddom, dizajnerskim studijem sa sjedištem u Bangkoku, Gaa je smješten unutar prekrasno očuvane povijesne tajlandske kuće, u dijelovima prevezene iz grada Ayutthaya (80 km sjeverno od Bangkoka), i ponovno sastavljene, dio po dio, u užurbanom bangkoškom naselju Thonglor. Slaveći jedinstvene karakteristike baan ruen thaija, tradicionalne tajlandske kuće,  sa suptilnom rasvjetom i suvremenom paletom boja, 60 godina stara zgrada vješto je pretvorena u zadivljujuće dizajnirano odredište za vrhunsko objedovanje.

Gaa je svoju prvu Michelinovu zvjezdicu osvojio 2018, čime je Garima postala prva indijska chefica koja je dobila to prestižno priznanje. Veći iduće 2019. The World's 50 Best Restaurants, zahvaljujući glasovima svog glasačkog tijela, proglasilo ju je Najboljom cheficom Azije, dok je Gaa debitirao na listi za taj kontinent, osiguravši 16. mjesto i osvojivši nagradu Highest New Entry, namijenjenu najbolje plasiranom novom restoranu na listi.

Druga Michelinova zvjezdica u Gaa je stigla 2023, čime je Arora ojačala svoj status jedine indijske chefice koju je Michelin nagradio tako visokom ocjenom. Njezin pionirski rad dodatno je priznat kada je iste godine debitirala kao prva žena sutkinja u televizijskom serijalu MasterChef India.

Osim svojih kulinarskih postignuća, Garima je strastvena zagovornica izmjene predodžbe i narativa o indijskoj kuhinji. Osnivačica je Food Forward India, putujuće neprofitne inicijative koja nastoji dokumentirati, otkriti i katalogizirati raznolikost i složenost indijske kuhinje i kulture koja je okružuje.

Za one koji traže nezaboravno iskustvo objedovanja, koje slavi spajanje indijske i tajlandske kuhinje, Gaa nudi putovanje okusima koje je osmislila jedna od najinspirativnijih i najtalentiranijih chefica svijeta. Inovativni duh Garime Arore i predanost njezinu zanatu nastavljaju pomicati granice kulinarskih izazova, čineći ju istinskim pionirom u svijetu gastronomije.