DIZAJN IZ SNOVA

Pravila pri uređenju kuhinje koja trebate kršiti

07.04.2016 u 08:40

Bionic
Reading

Kuhinja je jedna od najvažnijih prostorija jer okuplja obitelj i znači puno više od toga da služi za pripremanje hrane. Ukoliko planirate složiti kuhinju iz svojih snova, slobodno odmahnite na nekadašnja pravila jer neka od njih čak je poželjno kršiti

Želite krem i bijelu zajedno? Pa onda to i napravite

Dok su se prije izbjegavale slične boje, posebno krem kuhinja s primjerice bijelim pločicama, danas se dizajneri s tim itekako slažu. Kako piše mydomaine.com, jedino je važno da se ne zaigrate previše, već da odaberete nekoliko komada koji će naglasiti krem boju. Srećom pa danas i kućanski aparati dolaze u boji i ništa vas ne sprečava da primjerice odaberete retro krem pećnicu.

A koje pločice odabrati…

Baš kao i s odabirom boja, više se ne moramo odlučiti nužno samo za jedan tip pločica, ali i kombinaciju drugih materijala s kojima se lijepo mogu slagati. Kaotični izgled izbjeći ćete sagledavanjem kako se te vrste zajedno slažu, bilo u bojama, obliku, bilo u nekoj trećoj poveznici, a naravno -  i kako se tematski slažu s ostatkom kuhinje.


Tamno, tamnije

Volite li tamne boje, ne bojte se toga da će kuhinja izgledati depresivno. Tamne su boje vrlo elegantne, a bijelim stropovima i manjim detaljima u boji drveta ili svijetlim tonovima lako ćete stvoriti ugodan prostor. Imate li veći prostor na raspolaganju i puno dnevnog svjetla, nema razloga da ne ispunite svoj san.


Efekt iznenađenja

Uz dobre majstore, koji znaju svoj posao, nema nemogućeg zadatka. Svakako trebate saslušati njihove savjete kako ne biste ugrozili funkcionalnost kuhinje, ali nema pravila koja zabranjuju da ormarići budu samo u donjem dijelu, da imate police kakve hoćete ili da spajate boje po svojoj volji.


Miješajte boje metala

Kao i prilikom spajanja nakita od bijelog i žutog zlata, to je također nekada davno bilo nepoželjno. Sada su to uvijek dobrodošle kombinacije pa ih možete primijeniti i u kuhinji ako vam se sviđaju, a to vrijedi za sve vrste metala.


Ma kakav tepih u kuhinji?

Da, to bi vjerojatno bila reakcija naših baka, pa čak i majki, jer tepih u kuhinji podložniji je prljanju više nego oni u dnevnom boravku ili spavaćoj sobi. No ako vas mami želja, pronađite manji tepih s protukliznom podlogom i onaj koji se može prati u perilici na najmanjoj temperaturi. Tako su svi problemi s prljavštinom lako rješivi.

Loving this kazak rug in the kitchen. #ecarpetgallery #kitchen #rugs #happythursday

Fotografiju objavljuje Ecarpetgallery (@ecarpetgallery)


Rasvjeta

Pravilo je stvoreno da se krši i ne morate se ograničavati klasičnom rasvjetom na stropu ili mini lampicama integriranim u samu kuhinju.


Drvo

Više izloženi drveni komadi su se u punom sjaju, bez boja, vratili u dizajn, baš kao i drugi prirodni elementi općenito. Drvo se jako lijepo može uklopiti uz jednostavne kućanske aparate od nehrđajućeg čelika i klasične bijele pločice, a detalji u bojama stvorit će lijepu i ugodnu kuhinju.


Što manje boje, to bolje? Ne!

Najčešće se držimo neutralnih tonova pri izradi kuhinja jer je uvijek lakše zamijeniti pokoji detalj nego sve fronte na ormarićima ili pločice na podu. Stoga je za kuhinje najpametnija odluka birati umirujuće, pastelne tonove jer ćete lakše napraviti druge promjene. No ako ste tip osobe koja voli boje, dajte si oduška - život prekratko traje da u njemu ne bismo uživali. Ipak, to je samo kuhinja, a ljudi u njoj su puno važniji.