Ljudi koji jedu hranu bogatu ugljikohidratima i unose manje masti u organizam bolje su raspoloženi od ljudi koji ne jedu ugljikohidrate, odnosno jedu ih u malim količinama
Australsko istraživanje koje je obuhvatilo 106 pretilih osoba otkrilo je da prehrana s malo masnoća, ali s obiljem ugljikohidrata donosi bolje raspoloženje. Ljudi koji su na takvom dijetnom režimu manje su ljuti, depresivni i zbunjeni od onih koji jedu male količine ugljikohidrata.
I jedan i drugi način prehrane uspješni su za gubitak kilograma, ali ne djeluju jednako na raspoloženje. Dok jedni nemaju psihičkih smetnji, drugi su za vrijeme trajanja dijete iznimno razdražljivi, a sada je otkriveno i zašto. Stručnjaci ne znaju uzrok toga te navode da će biti potrebno provesti još istraživanja.
'Ugljikohidrati pozitivno djeluju na raspoloženje, i to dugoročno. Očito je da neka hrana izaziva dobro raspoloženje, a druga ne. Sada je naš zadatak otkriti zašto je to tako. Što se tiče gubitka kilograma, obje su dijete djelotvorne', istaknuo je voditelj istraživanja Grant Brinkworth.