Svježi kravlji sir, s najdužom tradicijom u kontinentalnim krajevima Hrvatske. Posebnost Zagrebačkog sira njegova je lisnata struktura i punoća okusa, baš kao kod domaćeg svježeg sira sa tržnica
Zagrebački sir ima široku primjenu u kulinarstvu. Na trpeze donosi tradiciju u obliku mnogobrojnih domaćih specijaliteta poput sira i vrhnja, aromatičnog namaza s vlascem, lukom i crvenom paprikom, štrukli, štrudli, savijača, punjenih slanih i slatkih palačinki, ali i internacionalnih specijaliteta kao što su maštoviti quichevi, meksičke tortilje, mnogobrojne inačice torti i kolača od sira, a izrazito je osvježavajući i ukusan i kao samostalan međuobrok.
Ručna proizvodnja
I danas se ručno odvaja u kalupe u kojima se cijedi i miruje te poprima svoju karakterističnu lisnatu i čvrstu strukturu koja ga razlikuje od ostalih sireva na tržištu u daje mu sličnost i punoću okusa, baš kao kod domaćih sireva s tržnice.
Više od dva destetljeća tradicije
Zagrebački se sir već više od dva desetljeća priprema po posebnoj recepturi, koja se njeguje samo u Dukatu.
Kako se jede
U suvremenom načinu života, kad se nema previše vremena za pripremu jela, često je najjednostavnije i najlakše posegnuti za svježim kravljim sirom kao namirnicom koja se može poslužiti kao samostalan obrok ili kao dodatak u pripremi drugih jela i slastica. Kombinacije sa svježim Zagrebačkim sirom su nebrojene, a neka su jela nezamisliva upravo bez Zagrebačkog sira poput sira i vrhnja, aromatičnog namaza s vlascem, lukom i crvenom paprikom, štrukli, štrudli zapečenih slatkih palačinki punjenih svježim sirom, pita i torti od sira. Uz Zagrebački sir na vašem blagdanskom stolu svako jelo će biti posebnije i bogatije. Proizvod nosi oznaku 'Izvorno hrvatsko' od 2005. godine.
Praktični savjet
Uz krišku kukuruznog kruha, malo začina po želji postaje obrok kojeg su rado jeli i naši stari!
Kulinarski savjet
Pripremate li prhko tijesto sa slanu ili slatku verziju jela, umijesite ga s dodatkom Zagrebačkog sira. Tijesto će biti podatnije, lakše će se razvaljati i neće pucati.
Recepte sa Zagrebačkim sirom potražite na http://www.dukat.hr/hr/magazin/knjiga-recepata