Blagdanskom prejedanju je došao kraj, a ostao je višak kilograma i osjećaj tromosti. Kako biste za koji kilogram lakši krenuli u nove radne pobjede, donosimo vam savjete nutricionista uz koje ćete će osjećati lakše i imati više energije, a novogodišnje čišćenje organizma odrazit će se i na vašu liniju
Blagdani su i službeno završili, kao i raskošne gozbe za obiteljskim stolom koje su trajale do dugo u noć. Popila se koja čašica više, a pojelo za petero i već sad žalite zbog svih slasnih grijeha. U velikom ste problemu jer vaga bezobrazno pokazuje više nego što bi trebala pa znate da je došlo vrijeme za poslijeblagdansko čišćenje organizma od teške i masne hrane kojom ste se častili proteklih dana.
Nutricionistica Mirjana Cvitanić podijelila je s nama korisne savjete uz pomoć kojih ćete izgubiti neželjeni višak kilograma i tijelo vratiti u formu. Potrebno je samo držati se malih izmjena u prehrani i ustrajati u tome.
Kako očistiti organizam od teške hrane u kojoj smo uživali za vrijeme blagdana?
Čišćenje organizma nije nikakvo čišćenje drastičnim dijetama i gladovanjem. Osnova svega je umjerena, raznolika i uravnotežena prehrana. Nutricionistica Mirjana Cvitanić, tijekom čišćenja organizma, odnosno detoksikacije, preporučuje visok unos tekućine kako bi se štetne tvari češće i brže izlučivale. Tekućinu je najbolje unositi u obliku obične vode ili nezašećerenih čajeva i sokova pripravljenih od svježeg voća i povrća.
'Kao dodatni savjet, preporučujem mlaku vodu s limunom i đumbirom koja umirujuće djeluje na naš probavni sustav. Bilo bi dobro pripremiti dovoljnu količinu (otprilike 1.5 L), te ju ispijati tijekom cijelog dana. U prehranu svakako treba uvrstiti što više svježeg voća i povrća, stoga preporučujem ukusne smoothieje koje možete spraviti od potpuno svježeg voća i povrća, dodati med, orašaste plodove, suhe šljive i smokve. Smoothieji su odličan izbor jer mogu sadržavati namirnice koje inače termički obrađujemo, te time gube važne nutrijente. Dodavanjem lista svježe blitve i špinata, mrkve ili cikle obrok činite nutritivno bogatijim, a i dalje ostaje iznimno ukusan', savjetuje nutricionistica Cvitanić.
Kako organizam priviknuti na zdraviju hranu?
Budući da se tijekom blagdana unosi poveća količina masne i teške hrane koja zakiseljuje naš organizam, potrebno je konzumirati obroke bogate biljnim proteinima i dijetalnim vlaknima koji na njega djeluju alkalno, poput variva od raznih mahunarki.
'Kao jelo preporuke odabrala bih popularnu krem juhu od bundeve koja se vrlo jednostavno pripravlja, a bogat je izvor vlakana, vitamina i minerala. Možete joj dodati i brokulu ili cvjetaču kako bi upotpunili okus i teksturu, te ju učinili još boljim izvorom esencijalnih nutrijenata. Ako ne znate koju bundevu odabrati, preporučujem hokaido ili butternut tikvu koje sve češće možete vidjeti na našim tržnicama ili u supermarketima', savjetovala je Cvitanić.