SASVIM ISKRENO

Projekt koji je srušio rekorde

07.11.2019 u 16:25

Bionic
Reading

Ecija Ojdanić nam je otvoreno o projektu koji je oduševio publiku

Predstava „Brodolomke“ koja je proizašla iz kazališta Moruzgva najizvođenija je hrvatska predstava u jednoj godini jednog kazališta u zadnjih 5 godina. Predstavu je pogledalo više od 30.000 ljudi. Je li vas iznenadila ovolika uspješnost predstave?

Kad počneš raditi na predstavi, na bilo čemu, uvijek se nadaš da će ono u što ulažeš energiju, strast, vrijeme i novac, biti uspješno. Kako se radi o postavljanju novog teksta, rizik je i veći. Mi smo pred premijeru osjećali da radimo nešto bitno, ali ovaka uspjeh nadmašio je sva naša najoptimističnija predviđanja.

Osim što je predstava „Brodolomke“ proizašla iz Vašeg kazališta Vi dodatno dajete obol sudjelujući u njoj kao glumica. Koliko je to bilo zahtjevno te kako su tekle pripreme za predstavu „Brodolomke“?

Moram naglasiti da je predstava nastala u koprodukciji s nezavisnim kazalištem Ludens teatar. Tako da smo udružili svoje organizacijske, kreativne i materijalne resurse. U tom smislu je bilo lakše . Ali kad produciraš predstavu u kojoj glumiš, odgovornost je barem dvostruka. Što se produkcije tiče, važna stvar koju sam naučila jest da moraš prepustiti dio posla ljudima koji to rade bolje od tebe. Iza mene stoje 3 potporna stupa, to su Gina, Antonio i Popay. Oni obavljaju jednako važne poslove zbog kojih je Moruzgva tako uspješna. A glumački dio sam odradila uz pomoć svojih kolega i autorskog tima. Meni je glumački posao još uvijek puno draži od produkcije .

S obzirom da predstava ipak govori o teškoj i ozbiljnoj temi, koliko je bilo zahtjevno pripremiti se psihički za ulogu u ovoj predstavi?

Bilo je trnovito, i pomalo terapeutski, moram priznati . Redatelj predstave Krešimir Dolenčić inzistirao je da prođemo proces glumačkih improvizacija. Naime, nakon sto je Ana Maras Harmander isporučila tekst, Krešimir Dolenčić je predložio da prođemo proces improvizacija . Tako smo našim likovima dali probleme i emocije koje su proizašli iz naših iskustava. Tako da je proces bio terapeutski, nego i traumatičan. Ali nam je i odgovornost za predstavu u cjelini bila veća.

S Darijom Lorenci Flatz, Sanjom Milardović, Anitom Matić Delić i Lukom Petrušićem dijelite već 100 izvedbu. Publika je primjetila odličnu sinergiju tima koja jednostavno zrači tijekom svake točke. Možete li nam otkriti tajnu vaše uspješne suradnje?

Sad ste nabrojali prvu postavu predstave. Nedugo nakon premijere, postalo je jasno da uskladiti naše termine je ravno čudu. I da, ako želimo da predstava živi, moramo uvesti alternacije . Tako da glumačku postave čine i Natasa Kopeč, Iva Jerković, Ana Maras Harmander, Barbara Nola, Sven Šestak, Iva Viskovic i Lada Bonacci.

S obzirom na veliku uspješnicu predstave „Brodolomke“, koji su vaši planovi nakon njezine 100. izvedbe te imate li uz silne izvedbe vremena za planiranje novih projekta?

Planovi su igrati i dalje sve naše predstave koje su na repeortaru. Osim Brodolomki, to su sljedeće predstave: Cabaret „Preko veze“, OtpisaNE, Gola u kavezu , Bobočka .... A dogodine su već u pripremi 2 nova projekta.

Kazalište „Moruzgva“ je sa svojim radom započelo u 2007. godini. Od tada ovo kazalište skuplja brojne prestižne nagrade i priznanja. Postoji li neka nagrada koja vam je posebno draga?

Ona sljedeća ....Šalim se. Svaka nagrada dobivena u produkciji nezavisnog kazališta ima dodatnu vrijednost. Ali evo, posebno Pamtim grand prix na Festivalu monodrame u Bitoli. Za predstavu Bobočka ili Drugih sto stranica Filipa Latinovicza. Ta nagrada otvorila je svjetski put toj predstavi. Što je neprocjenjivo iskustvo za jednog glumca

Koja je tajna uspjeha Moruzgvi? Iza vas su mnoge uspješnice koje publika obožava – OtpisaNE, Cabaret „Preko veze“…

Od 12 predstava koje smo producirali, svi naslovi su odigrani više od 50 puta, a čak 4 više od 100. To su predstave Gola u kavezu, Bobočka, OtpisaNE, i sad Brodolmke. Koja je tajna ? Tajna formula , koja uopće i nije tajna, jest okupiti izvrsne umjetnike oko hrvatskog dramskog teksta u kojem se obrađuje aktualna tema na humorom način. I puno vrijednog, predanog rada.

Trenutno glumite u tv seriji 'Drugo ime ljubavi'. Kakva je Nada Prpić?

Nada Prpić je mala, slatka maca bačena na ulicu. Da bi preživjela, morala se početi ponašati po pravilima ulice. Njena odluka o davanju djeteta na posvojenje je velika greška, ali da to Nada nije napravila, gledatelji ne bi mogli uživati u 160 epizoda serije.

Kakvi su vam planovi za budućnost?

Pratiti svoju djecu u njihovom odrastanju i sazrijevanju, nastaviti punom parom stvarati predstave u Moruzgvi i možda otrčati još koji maraton. Ukratko, uživati u životu svom snagom.

S kim biste voljeli surađivati od inozemnih glumaca?

S Tom Hardyem, Leonardom Di Capriom i Joaquiomom Pheonixom

Obožavate trčati, to je svima poznato. Kako se pripremate za utrke?

Obozavam trčati, da. Pripremam se po programu kojeg priprema trener. Uglavnom, iz tjedna u tjedan polako povećamo brzinu i udaljenost. Trčanje me naučilo i strpljivosti, među ostalim, osim što mi je najbolja psihoterapija.