LJETNI FAVORIT

Provjereno podiže stajlinge: Ovaj hit dodatak iz 60-ih modne ovisnice obožavaju s razlogom

28.07.2024 u 17:53

Bionic
Reading

Bilo da je riječ o stajlingu za plažu, bilo gradske ulice, detalj marame na glavi teško je ne primijetiti, a poznate trendseterice dokazuju s kojom lakoćom podiže i najjednostavnije odjevne kombinacije

Iz letimičnog pogleda na profile poznatih ljubiteljica mode na Instagramu, sasvim je jasno da su marame must-have dodatak i ove tople sezone. Osim njihova uobičajena nošenja na glavi, ležerno su svezane oko vrata ili istaknute na torbici, a nerijetko se nose svezane i oko leđa, u formi efektnog topa bez naramenica.

Ipak, sjajni primjerci marama ukrašeni živopisnim uzorkom u ljetnim mjesecima najčešće čine alternativu šeširima i sličnim pokrivalima za glavu.

Posljednjih sezona svjedočimo velikoj popularnosti trendova iz 90-ih i s početka milenija, a ljubitelji mode posljednjih godina posebno obožavaju šezdesete, iz ovog razdoblja vadeći ključne komade poput jakne od vinila i traperica s nogavicama u obliku zvona, pa tako i marame.

Ključni dodatak 60-ih

Rođen tijekom 18. stoljeća u Ujedinjenom Kraljevstvu, ovaj dodatak stoljeće kasnije u potpunosti je osvojio američke ikone stila poput Joséphine Baker, Jackie Kennedy, Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor i Grace Kelly, a podjednako je obilježio i stil francuskih ikona iz 60-ih.

Od Catherine Deneuve do Brigitte Bardot, ove žene, prepoznatljive po svom neponovljivom stilu, nosile su maramu na glavi presavijenu u obliku trokuta, kao neophodan dodatak za vožnju kabrioletom.

Nekoliko desetljeća kasnije ovaj modni dodatak ne gubi na relevantnosti. Američka it djevojka Bella Hadid, okrunjena titulom najbolje odjevene osobe 2022., vratila je maramu u fokus.

Detalj marame potom su u stajlinzima usvojile sve cool djevojke, počevši od Else Hosk, koja ga je učinila neophodnim dodatkom u dnevnim stajlinzima.

Hailey Bieber također je nedavno potvrdila trendovski potencijal marame, noseći verziju s uzorkom leoparda zavezanu preko vintage kape brenda Fila.

Marama s tim uzorkom osvojila je i rusku ljepoticu s modnih pisti Irinu Shayk, a ona je s njom osvanula na odmoru u meksičkom Tulumu.

Švedska manekenka i modna influencerica Elsa Hosk pohvalila se krem modelom marame s potpisom talijanskog Guccija, primjerkom apstraktnog uzorka, dok je slavna Kendall Jenner prigrlila estetiku cottagecore s plavom maramom paisley uzorka.

S klasičnom bandanom na glavi osvanula je i Dua Lipa, jedna od najpopularnijih pop zvijezdi današnjice.