Rajski kolač sjajan je izbor za sve čokoljupce, nougat u kombinaciji s kakao biskvitom i sve ukrašeno s puno čokolade. Pokušajte mu odoljeti
Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku
Potrebni sastojci:
Krema:
25 dag čokolade za kuhanje
20 dag čvrste lješnjak – nougat kreme
7,5 dl slatkog vrhnja
12 dag nasjeckanih lješnjaka
Tijesto:
3 jaja
3 žlice hladne vode
10 dag šećera
7,5 dag brašna
1,5 dag kakaa
1 žličica praška za pecivo
2,5 dag gustina
Dekoracija:
1 žlica kakaa
10 – 15 dag Toffifeea
Za kremu: nougat i čokoladu za kuhanje narezati. U loncu slatko vrhnje zagrijati (ne dozvoliti da zakuha), skloniti sa štednjaka, dodati narezani nougat i čokoladu te miješati dok se ne rastope. Prebaciti u plastičnu zdjelu i staviti u hladnjak najmanje 4 sata da se hladi. Najbolje je preko noći ostaviti u hladnjaku. Nasjeckane lješnjake u tavici bez masnoće prepržiti da dobiju zlatnosmeđu boju. Istresti na tanjur i ostaviti da se hlade.
Za tijesto: pećnicu zagrijati na 175 °C. Žumanjke odvojiti od bjelanjaka. Bjelanjke čvrsto izraditi sa 3 žlice hladne vode. Polako dodavati šećer neprestano miješajući. Žumanjke jedno po jedno dodati smjesi od bjelanjaka. Brašno, kakao, prašak za pecivo i gustin izmiješati te kroz fino sito (cjedilo) prosijati. Postupno dodavati smjesi od jaja i oprezno ručnom miješalicom izmiješati.
Posudu za pečenje veličine 20 x 30 – 35 cm obložiti papirom za pečenje, istresti tijesto, izravnati i staviti peći 20 minuta. Pečeni kolač ostaviti u ugašenoj, otvorenoj pećnici oko 5 minuta. Zatim oštrim nožem odvojiti od rubova i ostaviti na rešetki da se hladi. Hladan kolač istresti, prerezati uzdužno po pola, da dobijete dva biskvita. Od donjeg biskvita oštrim, dugačkim nožem odvojite papir i jedan biskvit vratiti u posudu u kojoj se pekao.
U ohlađeno čokoladno vrhnje dodati prepržene lješnjake i mikserom miješati dok ne postane na pola čvrsto. Da bi se krema brže izradila, stavite posudu s kremom u hladnu vodu s kockicama leda; 2/3 kreme istresti na biskvit, izravnati, prekriti drugim biskvitom i namazati ostatkom kreme. Ostaviti u hladnjaku da se dobro ohladi te posuti kakao prahom, narezati i ukrasiti Toffifeeom.
Savjet: umjesto bombonjerama Toffifee, kolač se može ukrasiti naribanom čokoladom.