izlet iz snova

Rajski slapovi nadomak Hrvatske: Ovo mjesto mora se posjetiti barem jednom u životu

28.10.2024 u 11:06

Bionic
Reading

Slapovi, šetnice, rafting i netaknuta priroda; evo zašto vrijedi provozati se do BiH i posjetiti Nacionalni park Una

I dok su o predivnim slapovima Plitvičkih jezera i Krke odavno opjevane ode (s dobrim razlogom!), u Hrvatskoj se o ljepotama Nacionalnog parka Une nezasluženo malo zna.

Ovo rajsko mjesto smješteno je nadomak granice s BiH, na krajnjem zapadnom dijelu susjedne nam zemlje, na području grada Bihaća.

Evo što morate znati o sirevima i vinu Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević montaža

Nacionalni park Una

Ističe se brojnim ljepotama, u kojima prednjači Štrbački buk, niz vodopada visoko 24,5 metara, u čijoj se moći prirode tako lako izgubiti. Mirna priroda, šetnice kraj rijeke, žubor vode i šum slapa zaista su nezaboravno iskustvo koje vrijedi doživjeti barem jednom u životu.

  • +2
Nacionalni park Una Izvor: Profimedia / Autor: Goran Šafarek / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema legendi, u čari ovog mjesta zaljubili su se i antički Rimljani, koji su dolaskom na obale rijeke ostali zapanjeni prizorom i izviknuli 'Una!', odnosna 'jedna, jedina'.

Ime rijeke ostalo je do danas nepromijenjeno, a gotovo nepromijenjena je i priroda koja stoljećima fascinira posjetitelje koji ovdje dolaze iz cijelog svijeta.

Štrbački buk

Pri posjetu najviše uzbuđenja izaziva prizor Štrbačkog buka, najspektakularnijeg vodopada u Nacionalnom parku, čiji se postanak vezuje s tektonskim pomacima i stvaranje sedrenih naslaga.

Početkom 20. stoljeća obale ovog vodopada krasili su brojni unski mlinovi koji podsjećaju na sojenice, nastambe u kojima su oko tisuću godina stare ere živjeli pripadnici prahistorijskog plemena Japodi.

Osim bogate povijesti i nezaboravnog prizora na slap, ondje se nude i brojne prilike za pustolovne aktivnosti poput raftinga, veslanja rijekom i istraživanja prirode u dobrom društvu.

Na ovom izletu, koji ćete bez imalo sumnje zauvijek pamtiti, svakako vrijedi posjetiti i druge impresivne lokalitete Nacionalnog parka Una, kao što je Martin Brod i Kulen Vakuf.

Prednost posjeta je i niska cijena ulaznica, koja iznosi oko 4,10 eura. Ako dolazite iz Dalmacije, u BiH uđite na granični prijelaz Strmica, dok se granični prijelaz Užljebić nalazi svega tri kilometra od ulaza u Nacionalni Park.