GLAVNI KRIVAC PRETILOSTI

Razbijen mit o lošem djelovanju ugljikohidrata

22.10.2015 u 10:37

Bionic
Reading

Mit o lošim osobinama ugljikohidrata za zdravlje razbio je američki znanstvenik koji tvrdi kako unos ugljikohidrata nije nužno loš ako konzumirate pravu vrstu

Prema saznanjima američkog doktora Franka Hua, mit o ugljikohidratima kao štetnom sastojku zapravo je 'preveliko pojednostavljivanje dijetetskih preporuka koji stvaraju fobiju kod ljudi', kako kaže u intervjuu za New York Times. Iako postoje određene vrste ugljikohidrata koje bismo trebali izbjegavati, stručnjaci su sada shvatili da su ekstremni napori zdravstvenih djelatnika u kontroli pretilosti doveli do dijetetske stranputice.

Evo što kaže dr. Hu, profesor nutricionizma i epidemiologije, kada naglašava razliku 'između zdravih i loših masti, dobrih i loših ugljikohidrata'.

Jednostavni vs. složeni ugljikohidrati 

Šećeri su jednostavni ugljikohidrati, a škrob složeni ugljikohidrat. Razlika između ova dva tipa ugljikohidrata leži u tome koliko brzo ih tijelo prerađuje u glukozu. Dok se šećer brzo probavlja, čime se podiže razina šećera u krvi, ugljikohidrati škroba dulje se obrađuju u organizmu. Ovu činjenicu važno je uzeti u obzir prilikom odabira ugljikohidrata koje redovito konzumirate. Na primjer, dr. Hu preporučuje izbjegavanje rafiniranih ugljikohidrata kojima obiluje bijeli kruh i riža. Rafinirani ugljikohidrati koji se nalaze u spomenutim namirnicama ne sadržavaju dijetalna vlakna što znači da vrlo brzo uzrokuju poremećaj razine šećera u krvi. Prema tekstu iz Timesa, 'kada se rafinirani ugljikohidrati konzumiraju više od tjelesnih potreba, takva navika može dovesti do inzulinske otpornosti i doprinijeti bolesti masne jetre'.

Mislite na glikemijski indeks

Za sve ljubitelje krumpira stižu žalosne vijesti. Ovo omiljeno povrće također se ponaša kao rafinirani ugljikohidrat zbog visokog glikemijskog indeksa što također znači da uzrokuje dizanje šećera u krvi. Pečeni krumpir, bijela riža i pomfrit tipovi su hrane koja ima visok glikemijski indeks. Hrana koja ima nizak glikemijski indeks koja je prihvatljiva za svakodnevnu konzumaciju jest: zobene pahuljice, tjestenina, jabuke, mrkva, obrano mlijeko, leća, crni grah, suhe šljive, ječam, slanutak, grejp, kikiriki i humus.  

Recite 'ne' zasićenim masnoćama, a 'da' maslinovu ulju

Zasićene masnoće koje se najčešće mogu naći u masnim namirnicama životinjskog podrijetla, poput mesa i mliječnih proizvoda - nisu zdrave. Maslinovo ulje, međutim, važan je faktor za zdravlje kardiovaskularnog sustava, jer pomaže u kontroli tjelesne težine. Maslinovo ulje sadrži mononezasićene masnoće što znači da iako u sebi sadrži kalorija kao i namirnice životinjskog podrijetla, ne začepljuje krvne žile s masnim naslagama.

Ugljikohidrati se mogu pravilno konzumirati ako pažnju posvetite namirnicama niskog glikemijskog indeksa. Za osobe koje pokušavaju držati tjelesnu težinu pod kontrolom ili koje imaju rizik od dobivanja dijabetesa tipa 2, konzumacija hrane visokog glikemijskog indeksa nikako se ne preporučuje. Učinite si uslugu i poslušajte savjet stručnjaka za dobrobit zdravlja.