Lazanje spadaju u klasična talijanska jela kojima je teško odoljeti, a ako ste ljubitelji recepta s mesom, probajte ih pripremiti po ovome
Lazanje s umakom bolonjeze idealno su zimsko jelo jer si možemo priuštiti koju kaloriju više. Osim toga, zgodne su ako ćete imati goste jer većinu toga možete složiti unaprijed pa ih samo staviti u pećnicu i opušteno se družiti.
Sastojci za umak bolonjeze:
1 veliki luk, grubo sjeckan
1 srednja mrkva, oguljena i grubo nasjeckana
1 stabljika celera, grubo sjeckan
2 žlice maslinova ulja
pola kilograma mljevene junetine
pola kilograma mljevene svinjetine
100 g sitno narezane pancete
košer sol i svježe mljeveni crni papar
1 šalica suhog bijelog vina
1 šalica punomasnog mlijeka
400 g konzervirane rajčice
3 šalice pilećeg temeljca
Priprema
Luk, mrkvu i celer potpuno usitnite u blenderu. Ulje zagrijte na srednje jakoj vatri u velikom loncu i dodajte povrće. Ubacite povrće, meso i pancetu, povremeno miješajte i pržite do pola sata dok meso ne dobije zlatnosmeđu boju, a sokovi ispare. Sada začinite solju i paprom. Dodajte vino i dobro sve promiješajte. Pustite da vrije par minuta pa ulijte i mlijeko, dodajte rajčicu i dvije šalice pilećeg temeljca. Smanjite vatru i pustite neka se kuha dok ne dobijete gust umak. Povremeno miješajte jer će se meso lijepiti za dno lonca.
Ako ga radite unaprijed, magazin Bon Appetit kaže da u hladnjaku može stajati do dva dana. Prije nego što krenete slagati lazanje, umak podgrijte i iskoristite preostalu šalicu temeljca.
Sastojci za umak bešamel:
5 žlica maslaca
¼ šalica višenamjenskog brašna
4 šalice mlijeka
malo mljevenog muškatnog oraščića i soli
Priprema
Rastopite maslac pa dodajte brašno i miješajte ga oko minutu. Zatim po malo ulijevajte mlijeko i miješajte. Nakon desetak minuta dodajte muškatni oraščić i sol i umak je gotov. Poput umaka bolonjeze, i bešamel možete napraviti unaprijed, ali samo jedan dan ranije. Također ga treba podgrijati prije slaganja lazanja.
Slaganje lazanja
Prokuhajte tijesto prema uputama na pakiranju. U kalup za pečenje prvo stavite bešamel, zatim složite tijesto, stavite red mesa, opet bešamel i pospite naribanim parmezanom. Završite bogato posutim parmezanom. Pecite 50 minuta do sat vremena na 180 stupnjeva. Tijekom pečenja neka kalup bude pokriven alu folijom, a zadnjih 20 minuta je maknite kako bi se sir fino zapekao.