VRIJEME JE ZA ŠPAROGE

Samonikla biljka intenzivnog okusa i s vrlo malo kalorija

11.03.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Među prvim proljetnim namirnicama koje ćete zapaziti na tržnicama svakako su šparoge, a ne propustite okusiti one divlje jer imaju poseban okus

Šparoga zapravo ima oko 300 vrsta, a nama su iz uzgoja najpoznatije zelene i bijele, dok su samonikle prava poslastica zbog svog intenzivnijeg okusa. Također, divlje šparoge imaju najviše vitamina, a isto tako se smatraju jednim od najboljih izvora folne kiseline i betakarotena.

Upravo zbog folne kiseline izuzetno su zdrave za trudnice. Divlje su šparoge pomalo gorke zbog tri glavna sastojka, a to su asparagin, vanilin i spargaurin. Ipak, oni su zaslužni za oporavak nakon bolesti te dobro djeluju na rad jetre i žuči, a šparoge su bogate i luteinom, biljnim pigmentom koji ima blagotvoran utjecaj na krvne žile.

Za vitku liniju

Općenito, šparoge imaju tek 27 kalorija po šalici, a poznate su kao detoksikacijska hrana jer sadrže visoke razine aminokiselina koje djeluju kao diuretik, dakle pripomažu u izlučivanju viška tekućine iz organizma. Najveći dio čini ih voda (93 posto), a 1,7 posto otpada na bjelančevine, 2,6 posto na ugljikohidrate i 0,7 posto na masti.

Također pomažu u bržem uklanjanju alkohola i drugih toksina iz organizma i čudotvoran su lijek protiv mamurluka. Šparoga je riznica vitamina i minerala, uključujući vitamine A, C, E i K, B6, folnu kiselinu, željezo, bakar, pa čak i proteine. Treba spomenuti i vlakna, a njih šparoge imaju dovoljno da ublaže probavne smetnje.

Kako ih pripremiti

Najviše hranjivih tvari sačuvat će kuhane na pari. Za prvi put možete ih ostaviti da se kuhaju u slanoj vodi petnaestak minuta te ih dobro ocijedite, ohladite i začinite maslinovim uljem i limunovim sokom. Prije kuhanja bacite drvenasti, tvrdi dio izdanka šparoge, jer jestivi su samo mekani, vršni dijelovi. Sezona divljih šparoga traje od ožujka do lipnja, a kultivirane se na policama većih trgovačkih centara mogu naći cijele godine, s tim da berba u našim krajevima kreće od travnja i traje negdje do srpnja.

Niste li ih do sada pripremali, probajte vrlo jednostavnu kajganu, rolice, šparoge s tjesteninom ili pak piletinom i rižom. Doručak će biti idealan i ako pripremite šparoge s pečenim jajetom