Proljeće je u punom jeku što znači da je sada najbolje vrijeme za berbu jedinstvene istarske šparuge i uživanje u raznim jelima spravljenim od te autohtone namirnice. Za sve koji su spremni isprobati nešto novo, žele isprobati sve čari istarskih namirnica ili su jednostavno gladni, sjeverozapadna Istra i ove godine ima najbolji izbor i najukusnija jela
Mogućnosti sa šparugom su uistinu beskonačne, jer se njezin puni, pomalo gorkasti okus slaže s gotovo svim autohtonim istarskim namirnicama, a posebno s tradicionalnim vinima i maslinovima uljima, a bogata ponuda jela može se pronaći i u 27 restorana i konobe diljem sjeverozapadne Istre. Među njima je i konoba Pjero, čiji nam je šef kuhinje Mate Kijo Jelovac otkrio tajni recept za svoj izuzetno traženi specijalitet od istarskih šparuga. Istarska šparuga se, ističe chef Mate, u narodu smatra i ljekovitom, a svakako je i jedan od vjesnika proljeća. Nakon duge zime, uživanje u šparugi jedan je od najboljih načina proslave dolaska toplijih dana.
Specijaliteti od šparuga uz sve ostale tradicionalne istarske delicije mogu se pronaći u restoranima i konobama sjeverozapadne Istre, za vrijeme Dana istarskih šparuga koji traju do 15. svibnja, a u međuvremenu ovaj specijalitet možete napraviti i kod kuće.
Recept: Pljukanci sa šparugama i pršutom
Umak od šparuga, sastojci:
1 manja glavica luka
1 češanj češnjaka
malo maslinovog ulja
100 g divljih šparuga
100 g pršuta
250 ml vrhnja za kuhanje
sol, papar
peršin
Luk očistite i sitno nasjeckajte, pa ga malo prodinstajte na maslinovom ulju. Pršut narežite na rezance, a šparuge malo prokuhajte u vreloj vodi (1-2 minute). Tada na luk dodajte pršut i dinstajte par minuta, dodajte šparuge, pa opet dinstajte par minuta. Na kraju sve zalijte vrhnjem za kuhanje i malo prokuhajte da se zgusne. Dodajte papar i po potrebi sol (možda neće trebati jer je pršut slan). Na kraju dodajte sitno nasjeckan češnjak i listiće peršina. Pljukance kuhajte 15 minuta u blago posoljenoj vodi, procijedite i umiješajte u umak. Poslužiti toplo. U slast!