ZNANSTVENICI PORUČUJU

Šećer je otrovan i treba ga tretirati poput cigareta

02.02.2012 u 08:49

Bionic
Reading

Znanstvenici iznose gorke činjenice o šećeru koji pridonosi uzrocima čak 35 milijuna smrtnih slučajeva godišnje u svijetu. Kažu da malo šećera nije problem, ali puno - ubija, te traže da se prodaja šećera regulira porezima poput duhanskih proizvoda i alkohola

Šećer je otrov i njegova bi prodaja trebala biti regulirana kao i prodaja cigareta i alkohola, kažu znanstvenici.Autori studije sa Sveučilišta u Kaliforniji upozoravaju da su zaslađena hrana i pića odgovorni za cijeli niz bolesti, uključujući gojaznost, bolesti srca, karcinom te rak i probleme s jetrom, prenosi LA Times

Tvrde da šećer pridonosi 35 milijuna smrtnih slučajeva godišnje u svijetu te da bi njegova prodaja trebala biti kontrolirana porezima i zakonom. U članku naslovljenom 'Otrovna istina o šećeru' (The Toxic Truth About Sugar) i objavljenom u časopisu Nature znanstvenici pišu: 'Malo šećera nije problem, ali puno ubija, i to polako.'

Američki autori upozoravaju da je pretilost diljem svijeta sada veći problem nego neishranjenost te da šećer nije krivac samo za debljanje ljudi, nego i mijenja metabolizam tijela, podiže krvni tlak, baca hormone izvan ravnoteže i šteti jetri. Šteta koju organizmu radi šećer slična je učincima pretjeranog konzumiranja alkohola koji je proizvod, ističu, destilacije šećera.

Tim autora koje je vodio Robert Lustig, stručnjak za pretilost djece sa Sveučilišta u Kaliforniji, smatra da podučavanje mladih o pravilnoj prehrani i vježbanju vjerojatno neće biti učinkovito te da pravi odgovor leži u porezima i ograničavanju raspoloživosti šećera.

Studija preporučuje oporezivanje da bi se udvostručila cijena gaziranih pića i ograničavanje prodaje tih proizvoda na punoljetne osobe. Jedna od autorica studije, dr. Laura Schmidt, kaže da ne sugeriraju zabranu, nego žele proširiti izbor hrane čineći proizvode koji nisu puni šećera jeftinijima i pristupačnijima. Članak otkriva da se konzumacija šećera utrostručila u posljednjih 50 godina te da je sada više pretilih ljudi nego pothranjenih. Zaključuju da odgovornost leži u prehrambenim tvrtkama, a kao pozitivne primjere državne regulacije navode zabranu pušenja na javnim mjestima i ugradnju zračnih jastuka u automobilima. 'Ove jednostavne mjere alat su našeg javnog zdravstva. Vrijeme je da se obrati pozornost i na šećer', zaključuju.

No drugi znanstvenici opisuju taj članak 'puritanskim', tvrdeći da je šećer otrovan samo kad se jede u nerealnim količinama. Barbara Gallani iz Food and Drink Federationa, koja predstavlja britanske proizvođače hrane i pića, kaže da je potrebno hitno djelovanje da se pobijede kardiološke i druge bolesti, ali da bi bilo pogrešno koncentrirati se samo na šećer.

'Uzroci ovih bolesti su višestruki, a demoniziranje sastojaka hrane ne pomaže tome da potrošači izgrade realan pristup prehrani', rekla je Gallani. 'Ključ je dobrog zdravlja uravnotežena i raznolika prehrana te način života koji uključuje puno tjelesne aktivnosti.'