Brokula je idealna zimska namirnica jer je zdrava, brzo gotova i ukusna te ima pristupačnu cijenu
Kada kupujete brokulu, provjerite je li stabljika čvrsta, a cvjetovi tamno zeleni, bez smeđih dijelova ili žutih cvjetova jer to znači da nije svježa.
Brokulu do kuhanja pohranite u hladnjak neopranu, u plastičnu vrećicu ili posudu i tako može stajati do pet dana. Real Simple donosi sedam ideja kako pripremiti brokulu.
Brokula s bademima
Svježe kuhanu brokulu prepržite na malo maslaca i dodajte sok od limuna. Posipajte listićima badema i uživajte.
Brokulu kuhanu na pari izmiješajte s vrhnjem i naribanim parmezanom pa poslužite s perecima ili sirovim povrćem.
Salata
Ohlađenu brokulu pomiješajte sa slanutkom, feta sirom i komadićima rajčice i napravite kao salatu.
Juha
Nasjeckani luk prepržite ma malo maslinovog ulja pa dodajte brokulu i temeljac od juhe. Kada je gotovo, sve zajedno izmiksajte da dobijete gustu juhu, a prije odlijte višak tekućine.
Slatka brokula
Kombinirajte sjeckanu sirovu brokulu i crveni luk s preljevom od majoneze, kiselog vrhnja, jabučnim octom i medom.
Fritata
Prepržite malo sitno sjeckanog češnjaka na maslinovom ulju i dodajte brokulu kuhanu na pari. Stavite na lim, prelijte istučenim jajima, naribajte sir koji volite i zapecite.
Pesto
Izmiksajte brokulu kuhanu na pari s češnjakom, prženim pinjolima, naribanim parmezanom i maslinovim uljem. Pesto od brokule možete poslužiti s tjesteninom, koristiti kao umak ili s pečenom piletinom.
Brokula s piletinom
Piletinu bez kostiju prekrijte češnjakom i brokulom s malo maslinovog ulja i pecite dok meso nije gotovo.