Kad je u pitanju refluks kiseline, odnosno žgaravica, postoje određene namirnice koje su gotovo svima problematične. Najbolja strategija bila bi da ih izbjegnemo, a ovih sedam najčešći su uzročnici problema većini ljudi
U knjizi Dropping Acid: The Reflux Diet Cookbook & Cure, autori Jamie Koufman, Jordan Stern i chef Marc Bauer opisali su koje namirnice potiču refluks kiseline te što treba izbjegavati.
1. Čokolada
Ljubitelji čokolade koji često imaju žgaravicu morat će se oprezno sladiti. Čokolada ima kofein, visok udio masnoća i kakaa, a to troje potiče refluks. Ako želite uživati u čokoladi, najbolji je izbor ona tamna jer ima manje mlijeka pa samim time i masnoća, ali nema garancije da vas neće mučiti žgaravica od nje.
2. Gazirani sokovi
Gazirana pića su među glavnim uzrocima žgaravice jer se mjehurići iz njih šire u želucu, a povećani tlak doprinosi refluksu. Gazirani sokovi s kofeinom još su gora varijanta.
3. Pržena hrana
Bilo koja pržena hrana, posebno ona u dubokom ulju poput pomfrita ili pohanog mesa često je povezana s refluksom kiseline i žgaravicom koja je prati. Idući put kada poželite takvu hranu sjetite se da osim mogućih problema sa žgaravicom čuvate i svoje zdravlje, jer je takva hrana masna.
4. Alkohol
Određene vrste alkoholnih pića poput likera, piva i vina uzrokuju refluks kiseline. Iako nećete imati taj problem s većinom alkoholnih pića može se dogoditi, jer alkohol opušta dno jednjaka (gdje se spaja na želudac), što dovodi do lakšeg refluksa. U svakom slučaju barem izbjegavajte kombinacije s gaziranim sokovima ili sokom od naranče.
5. Masni mliječni proizvodi
Svi mliječni proizvodi s većim udjelom masnoće izazivaju refluks pa ćete imati problema ako ste ljubitelji topljenih sireva ili vrhnja budući da su jako masni. Ove namirnice kombinirajte s drugom hranom u manjim količinama kako biste izbjegli žgaravicu ili koristite one dijetalne.
6. Kofein
Šalica kave dnevno ne bi trebala utjecati na refluks kiseline, ali ovisnici o kofeinu koji popiju i po nekoliko kava neće se dobro provesti. Možda je u tome vaš problem.
7. Masnoća na mesu
Govedina, svinjetina i janjetina se dulje razgrađuju i ostaju u želucu pa ako imaju masnoće, moguće je da će vam uzrokovati žgaravicu. Ako volite to meso, probajte ga jesti samo jednom tjedno.