Mediteranska kuhinja s područja Ravnih kotara oduvijek je predstavljala jedinstven doživljaj hrane, običaja i ambijenta, a slanutak na lešo s pancetom i blitvom autohtono je jelo ovoga kraja
Povijesni ambijent Ražnjevića dvora skriva pravu gastronomsku bajku, a nalazi se na ekoimanju Ilirije d. d. Biograda na Moru, smještenom u povijesnoj jezgri naselja Polača. Tradicionalna jela pripremljena od svježih lokalnih namirnica prema receptima koji se prenose s koljena na koljeno neke će podsjetiti na djetinjstvo, a nekima otkriti gotovo zaboravljene autohtone delicije.
Autohtona jela pripremaju se s jednakom ljubavlju i pažnjom, prema davno zapisanim receptima, a jedna od njih je i čičvarda ili slanutak na lešo s pancetom i blitvom, idealno jelo za vruće ljetne dane.
Sastojci:
0,50 kg čičvarde (slanutka)
0,30 kg pancete
0,10 kg blitve
0,20 kg krumpira
0,05 kg komorača
0,03 l maslinova ulja
0,001 kg papra
0,003 kg soli
382953, 380566, 366815, 371033
Priprema
Slanutak namočite preko noći.
Idući dan ga ocijedite i stavite kuhati u blago posoljenu vodu s komadićima pancete. Kada je slanutak gotovo skuhan, dodajte krumpir narezan na kockice i komorač.
Kuhajte na laganoj vatri, a na samom kraju dodajte listove svježe blitve.
Popaprite i posolite, ostavite da se sve zajedno kuha još nekoliko minuta. Poslužite toplo.