Sok od šipka ili nara, kako ga neki ljudi nazivaju, može usporiti širenje karcinoma, pokazuje najnovije istraživanje
Šipak je već dugo godina na glasu kao vrlo zdravo voće, a sada je otkriveno i da njegov sok može spriječiti širenje karcinoma. Znanstvenici smatraju da to voće zaustavlja kretanje, a samim time i širenje kancerogenih stanica. Također, šipak sprečava spajanje kancerogenih stanica s kemijskim spojevima koji ubrzavaju širenje bolesti.
Otkriveni su sastojci šipka, poput masnih kiselina, koji sprečavaju širenje različitih vrsta karcinoma, a znanstvenici se nadaju da bi sok od šipka mogao imati sličan učinak i kod težih vrsta karcinoma.
'To je jako uzbudljivo otkriće, jer sada možemo iskoristiti prirodne komponente koje sadrži sok od šipka i poboljšati ih te na taj način pomoći mnogim oboljelima od karcinoma', istaknula je dr. Manuela Martins-Green, koja je radila na istraživanju.
Znanstvenici očekuju da će daljnja istraživanja o svojstvima šipka dati nove informacije koje će pomoći u liječenju karcinoma.