RECEPTI ČITATELJA

Srdele u marinadi od limuna

29.04.2013 u 09:03

Bionic
Reading

Ova jednostavna i jeftina marinada neka se s proljećem češće nađe na vašem stolu - lagan je i hranjiv obrok za velike i male. Ima još jednu prednost, a to je da u hladnjaku može stajati i do sedam dana

Ovo jelo je lagano, idealno za vruće dane, za gablec (marendu) ili večeru. Kad se jednom napravi i proba, za sljedeći put slobodno omjer količina podesite prema vlastitom ukusu, savjetuje naša čitateljica Vesna Jakšić koja nam je i poslala recept za marinadu od srdela s limunom.

Sastojci:

- srdele (1/2 kg ili ¾ kg) po volji tj. ovisi o posudi u kojoj pripremamo jelo
- 1 limun – sok i tanko narezana kora
- sol, par zrna papra,
- ulje (obično, tj. biljno) koliko je potrebno za pokriti dno posude, a maksimalno ½ dcl vode

Priprema

Srdele očistiti. Posložiti jednu do druge (u jednom redu) u široku posudu (šerpu) ili tavu s malo višim obodom (ne za palačinke).
Limun dobro oprati i iscijediti sok, pomiješati ga s uljem, posoliti i preliti po srdelama.

Dodati vode da pokrije srdele. Staviti par zrna papra.

Koru limuna tanko narezati i posložiti je tu i tamo po srdelama (može čak i na svaku srdelu ako se kuharici da zafrkavati).
Staviti na vatru da zakuha. Ako se radi na struji, kad zakuha – ugasiti i ostaviti na ploči, a ako se kuha na plinu smanjiti vatru na minimum i kuhati pet (ako su srdele malo veće maksimum 10) minuta.

Pustiti da se ohladi i pospremiti u frižider.

Posluživanje

Jede se hladno, iz frižidera ili temperirano na sobnu temperaturu. Kruh i čaša crnog.

Bez obzira na to jeste li majstor u kuhinji za najfinije keksiće ili najukusniju tjesteninu, javite nam se s proljetnim receptom i osvojite poklone tportala. Sve što trebate učiniti je uslikati krajnji rezultat i poslati nam zajedno s receptom na e-mail lifestyle@t-com.hr. Recepti koje pošaljete bit će objavljeni u našoj gastro rubrici Hrana, a najboljima ćemo poslati super poklone tportala