SPREČAVANJE DEBLJANJA

Što je osnovni uzrok prekomjerne tjelesne težine

12.05.2014 u 11:00

Bionic
Reading

James Hill, izvršni direktor centra Anschutz Health and Wellness Center na Sveučilištu u Coloradu, upozorio je na nedavno održanoj konferenciji Međunarodne udruge za sladila da se pojedina hrana i piće pogrešno okrivljuju za pretilost, što nimalo ne pomaže ljudima u prepoznavanju osnovnog uzroka pretilosti i prekomjerne tjelesne težine – energetske neravnoteže

'Poteškoće nastaju i zato što mnogi čimbenici – ne samo jedna namirnica ili piće – mogu uzrokovati energetsku neravnotežu i debljanje. Povećanje porcija, visoka energetska vrijednost i glikemijski indeks namirnica, oglašavanje, marketing, dostupnost hrane, sjedilački način života i smanjenje tjelesnih aktivnosti koje sagorijevaju kalorije samo su neki od čimbenika koji imaju utjecaj', tvrdi Hill.

James Hill, izvršni direktor centra Anschutz Health and Wellness Center na Sveučilištu u Coloradu, upozorio je na nedavno održanoj konferenciji Međunarodne udruge za sladila da više od 6 posto američkih građana ima indeks tjelesne mase veći od 40 te da taj trend stiže i u Europu. 'Više od jedne trećine odraslih ima prekomjernu tjelesnu težinu, a više od jedne trećine je pretilo, stoga razumijevanje uzroka pretilosti nikad nije bilo važnije', istaknuo je Hill.

Hill je naglasio i da se pojedina hrana i piće pogrešno okrivljuju za pretilost, što nimalo ne pomaže ljudima u prepoznavanju osnovnog uzroka pretilosti i prekomjerne tjelesne težine – energetske neravnoteže. 'Poteškoće nastaju i zato što mnogi čimbenici – ne samo jedna namirnica ili piće – mogu uzrokovati energetsku neravnotežu i debljanje. Povećanje porcija, visoka energetska vrijednost i glikemijski indeks namirnica, oglašavanje, marketing, dostupnost hrane, sjedilački način života i smanjenje tjelesnih aktivnosti koje sagorijevaju kalorije samo su neki od čimbenika koji imaju utjecaj.'

Hill je istaknuo i da 'nismo loši u mršavljenju, ali unatoč pažljivoj prehrani tijekom vremena ipak dolazi do ponovnog povećanja tjelesne težine. Stoga je sprečavanje debljanja najbolje rješenje'. Savjetovao je da je, umjesto da razmišljamo o regulaciji prehrane kao o načinu mršavljenja, bolje promijeniti prehranu i životni stil u cilju poboljšanja kvalitete života.
'Bez obzira na to želite li spriječiti debljanje ili zadržati tjelesnu težinu, preporuča se održavanje energetskog manjka od 100 kalorija dnevno', izjavio je Hill pozivajući se na podatke Nacionalnog registra za kontrolu tjelesne težine (National Weight Control Registry), u kojima je evidentirano 10.000 osoba koje su tijekom sedam godina uspjele zadržati istu tjelesnu težinu. 'Ti ljudi imaju mnogo toga zajedničkog. Preferiraju niskokaloričnu prehranu, redovito provode nadzor nad svojom težinom i imaju plan u situacijama kad se previše udebljaju, njihove su prehrambene navike dosljedne i doručkuju redovito svaki dan. Uz to, svakodnevno su sat vremena tjelesno aktivni, što je ključ njihovog uspjeha.'

Hill je nadalje objasnio da će manjak od 100 kalorija dnevno kod većine ljudi spriječiti povećanje tjelesne težine. 'Male promjene mogu napraviti veliku razliku. Ako ljudi svakodnevno unose 100 kalorija više nego što potroše, dobit će oko 0,8 kg godišnje, što je tipično povećanje tjelesne težine za odrasle osobe. Lakše je provoditi i održavati manje promjene nego velike, a tjelesna aktivnost dobar je primjer. Čak i ako samo hodate svaki dan dio puta, bolje je nego da ne hodate uopće, i od toga možete krenuti i nastaviti s promjenama.'

Dodao je da se s porastom količine tjelesne aktivnosti može unositi i više hrane, a da težina ostane jednaka.'Najbolji je savjet – jedite pametno i više se krećite – jer mali broj ljudi može održavati tjelesnu težinu uz sjedilački način života, koji pogoduje nakupljanju trbušnog sala i slabljenju kontrole apetita.'