Kada se na površini mrkve pojavi plijesan, često nismo sigurni je li još uvijek dobra za korištenje. Je li dovoljno ukloniti pljesnivi dio ili treba baciti cijelu mrkvu?
Povrće s visokim udjelom vode posebno je osjetljivo na plijesan, a toj skupini pripada i mrkva. Poprilično je nezgodno kada mrkva upravo kupili nakon samo nekoliko dana upljesnivi. Premda se odrezati pljesnivi dio i korištenje ostatka mrkve čini kao zgodno rješenje, prema riječima stručnjaka, upravo bi to trebalo izbjegavati.
Što učini s pljesnivom mrkvom?
Na mrkvi se može pojaviti različita vrsta plijesni, ali i biti na različitim mjestima: podloga od lišća može biti pljesniva, mrkva može imati tamnu, promjenu boje, a na površini se može pojaviti svijetli trag gljivica.
U svakom slučaju, takvu mrkvu ne bi trebalo konzumirati. Čak i uklanjanjem zahvaćenih područja, povrće se više ne može spasiti jer dio mrkve na kojem se ne vidi plijesan samo je u rijetkim slučajevima jestiv. Naime, opasnost se krije u tome što plijesan proizvodi toksine koji nisu vidljivi. Prema tome, mrkvu na kojoj se pojavila plijesan trebalo bi u cijelosti baciti jer su spore plijesni često već raširene po cijelom povrću.
Koliko je plijesan zapravo opasna?
Dugoročno gledano, toksini plijesni, mikotoksini, mogli bi oštetiti jetru i bubrege, a također se smatraju kancerogenima. Također mogu dovesti do proljeva i povraćanja. A važano je napomenuti da mikotoksini se ne uništavaju ni visokim temperaturama pri kuhanju ili pečenju.
Bilo tko konzumira veće konzumacije pljesnive mrkve, u načelu može dobiti akutno otrovanje. Ali u tom slučaju biste morali ignorirati sve signale upozorenja - poput pljesnivog okusa koji zapravo potiče pljuvanje.
Spriječite stvaranje plijesni na mrkvi
U ladici za povrće u hladnjaku mrkva može potrajati od 7 do 10 dana. Kako biste spriječili pojavu plijesan na mrkvi, ovi savjeti će vam dobro doći:
- Prilikom kupovine dobro provjerite u kakvom je stanju mrkva i odmah odbacite onu oštećenu.
- Mrkvu koja je oštećena i oguljena na dijelovima, ali još nije pljesniva, najbolje je odmah iskoristiti.
- Prije nego li stavite mrkvu u hladnjak, uklonite lišće. Redovito čistite hladnjak kako biste spriječili širenje bakterija.
- Ako je, pak, mrkva mlitava i malo osušena, ne morate je baciti. Ponovno će postati hrskava i sočna ako ije preko noći stavite u čašu vode i ostavite u hladnjaku.