Gazpacho je španjolska dobro ohlađena juha sa zrelim, svježim rajčicama i drugim sezonskim povrćem. Napravite ovo ultimativno osvježavajuću ljetno jelo – oduševit će vas aromatičnim okusom ali i pomoći da jednostavno i ukusno iskoristite povrće za najtoplijih dana u godini
Gazpacho je klasična hladna španjolska juha, savršena za sparne ljetne dane. Tradicionalno se priprema od svježih rajčica, krastavaca, crvenog luka i češnjaka. Za uspjeh ovog recepta za koji ne morate uključivati štednjak je korištenje svježih sastojaka.
Potrebni sastojci:
- 6 zrelih rajčica, oguljenih i nasjeckanih
- 1 glavica crvenog luka sitno nasjeckana
- 1 krastavac, oguljen, bez sjemenki, nasjeckan
- 1 crvena ili zelena paprika, nasjeckana
- 2 stapke celera, nasjeckane
- 1 do 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
- 2 žlice nasjeckanog svježeg vlasca
- 1 režanj češnjaka, samljeven
- 240 ml soka od rajčice ili 1 limenka zgnječenih rajčica
- 60 ml crvenog vinskog octa
- 60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žlica svježe iscijeđenog soka od limuna
- 2 žličice šećera ili više po ukusu
- Sol i svježe mljeveni papar po ukusu
- Po želji za malo jači u puniji okus: jedna žličica Worcestershire umaka te 6 ili više kapi Tabasco umaka (po ukusu)
Priprema:
Izmiksajte gazpacho do željene teksture: Stavite sve sastojke u veliku zdjelu. Uz pomoć štapnog miksera ili blendera sve sastojke izmiksajte do željene gustoće. Preporučljivo je miješat do neke srednje teksture, tako da ostanu poneki komadići, da smjesa ne bude skroz glatka - za to je dovoljno miskre upaliti dva do tri puta.
Začinite i ohladite: Prilagodite količinu začina prema ukusu. Stavite u nereaktivnu posudu za pohranu. (Imajte na umu da su rajčice kisele.) Ohladite nekoliko sati ili preko noći kako bi se okusi pomiješali i proželi.