bolje ne može

Idealni ljetni ručak: Tjestenina gotova u tren oka s umakom koji se ne mora ni kuhati

13.07.2022 u 10:23

Bionic
Reading

Ova brza i jednostavna ljetna tjestenina izvrstan je izbor za ukusan obrok za vruće ljetne dane, a ujedno i odličan način da iskoristite prezrele rajčice svih oblika, boja i veličina. Spreman je u tren oka, a umak se čak ne mora ni kuhati

Ljeti više no ikad žudimo za laganim i brzo gotovim receptima, a jela s tjesteninom posebno su omiljena. Ako u to dodamo osvježavajuće rajčice i činjenicu da ovaj ukusan umak za tjesteninu nije potrebno ni kuhati, nesumnjivo ćemo imati omiljeni ljetni recept. Ukusan, osvježavajuć, aromatičan i gotovo u tren oka – bolje ne može.

Potrebni sastojci:

  • 1 kg rajčica, prepolovljenih (otprilike 4 d 5 rajčica srednje veličine)
  • 1 češanj češnjaka, nariban
  • 85 g fino ribanog parmezana, plus još malo za ukrašavanje
  • 60 nezasoljenog maslaca
  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus još malo za prelijevanje
  • 1 limun, očišćen od korice i soka
  • 1 žličica balzamičnog octa
  • 1 žličica meda
  • 1/2 žličice ljuskica crvene paprike
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 450 g dugačke tjestenine (poput špageta, linguina ili fettuccina)
  • Pola šake natrganih listića svježeg bosiljka

Priprema:

Pripremite rajčice: Nježno u zdjelici stisnite svaku polovicu rajčice kako biste uklonili sjemenke oslobodili višak tekućine i to bacite. Nakon toga meso rajčice nasjeckajte i stavite u zdjelu. Zgnječite stražnjom stranom drvene žlice, gnječilicom za krumpir ili rukama razbijte rajčice.

Dodajte preostale sastojke: U zdjelu stavite češnjak, parmezan, maslac, maslinovo ulje, limunov sok i koricu, balzamični ocat, med, ljuskice crvene paprike, sol i crni papar. Promiješajte da se sve sjedini.

Pokrijte zdjelu plastičnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi 15 minuta.

Za to vrijeme skuhajte tjesteninu: Zakuhajte veliki lonac dobro posoljene vode. Skuhajte tjesteninu al dente. Kuhanu tjesteninu hvataljkama premjestite izravno u zdjelu s rajčicama i promiješajte. U redu je ako i dodate malo vode za tjesteninu - to će pomoći da se maslac i sir bolje otope.

Probajte tjesteninu i po potrebi začinite s još soli i crnog papra. Nježno umiješajte bosiljak.

Posluživanje: Prebacite tjesteninu u zdjelice, žlicom prelijevajući ostatak umaka. Ukrasite s još parmezana i pokapajte ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Poslužite odmah.

Umak od rajčice može se napraviti do osam sati unaprijed. Držite ga pokrivenog u hladnjaku do jedan sat prije nego što ga namjeravate poslužiti.