Ova brza i jednostavna ljetna tjestenina izvrstan je izbor za ukusan obrok za vruće ljetne dane, a ujedno i odličan način da iskoristite prezrele rajčice svih oblika, boja i veličina. Spreman je u tren oka, a umak se čak ne mora ni kuhati
Ljeti više no ikad žudimo za laganim i brzo gotovim receptima, a jela s tjesteninom posebno su omiljena. Ako u to dodamo osvježavajuće rajčice i činjenicu da ovaj ukusan umak za tjesteninu nije potrebno ni kuhati, nesumnjivo ćemo imati omiljeni ljetni recept. Ukusan, osvježavajuć, aromatičan i gotovo u tren oka – bolje ne može.
Potrebni sastojci:
- 1 kg rajčica, prepolovljenih (otprilike 4 d 5 rajčica srednje veličine)
- 1 češanj češnjaka, nariban
- 85 g fino ribanog parmezana, plus još malo za ukrašavanje
- 60 nezasoljenog maslaca
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus još malo za prelijevanje
- 1 limun, očišćen od korice i soka
- 1 žličica balzamičnog octa
- 1 žličica meda
- 1/2 žličice ljuskica crvene paprike
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra
- 450 g dugačke tjestenine (poput špageta, linguina ili fettuccina)
- Pola šake natrganih listića svježeg bosiljka
Priprema:
Pripremite rajčice: Nježno u zdjelici stisnite svaku polovicu rajčice kako biste uklonili sjemenke oslobodili višak tekućine i to bacite. Nakon toga meso rajčice nasjeckajte i stavite u zdjelu. Zgnječite stražnjom stranom drvene žlice, gnječilicom za krumpir ili rukama razbijte rajčice.
Dodajte preostale sastojke: U zdjelu stavite češnjak, parmezan, maslac, maslinovo ulje, limunov sok i koricu, balzamični ocat, med, ljuskice crvene paprike, sol i crni papar. Promiješajte da se sve sjedini.
Pokrijte zdjelu plastičnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi 15 minuta.
Za to vrijeme skuhajte tjesteninu: Zakuhajte veliki lonac dobro posoljene vode. Skuhajte tjesteninu al dente. Kuhanu tjesteninu hvataljkama premjestite izravno u zdjelu s rajčicama i promiješajte. U redu je ako i dodate malo vode za tjesteninu - to će pomoći da se maslac i sir bolje otope.
Probajte tjesteninu i po potrebi začinite s još soli i crnog papra. Nježno umiješajte bosiljak.
Posluživanje: Prebacite tjesteninu u zdjelice, žlicom prelijevajući ostatak umaka. Ukrasite s još parmezana i pokapajte ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Poslužite odmah.
Umak od rajčice može se napraviti do osam sati unaprijed. Držite ga pokrivenog u hladnjaku do jedan sat prije nego što ga namjeravate poslužiti.