Tko još nije čuo za granolu, riječ je o pečenoj mješavinu žitarica i sjemenki, kod nas poznatijoj kao 'crunchy müsli'. Kad se ispeče može se jesti danima u raznim kombinacijama, a postoje brojni načini kako da je poslužite - kao doručak, međuobrok, desert... Poznato medijsko lice nudi svoj način pripreme
'U ludom tempu možete pripremiti doručak ili slatki obrok unaprijed. I imati ga pri ruci kad zatreba', poručila je Karmela Vukov Colić uz svoj recept za 'Granolu u staklenci'.
Sastojci:
- 2 šalice zobenih pahuljica
- 2 žl meda
- 1/2 šalice kokosovog ulja
- malo cimeta
- 1/2 šalice nasjeckanih badema/lješnjaka/oraha
Način pripreme:
Pomiješati sastojke i rasporediti sve po limu prekrivenom papirom za pečenje i pecite na 160 stupnjeva, 20-ak minuta. Tu i tamo promiješati da ne zagori. Granola mora biti svugdje jednako lijepo zlatna. Ohladiti. Na dno staklenke staviti voće (svježe ili smrznuto). Prekriti ga s 2 obilne žlice granole. Grčki jogurt izliti u cjediljku da izađe višak tekućine pa ga rasporediti po granolu. (Ova količina granole i 500 ml jogurta dostajat će za 5-6 staklenki.) Staklenke zatvoriti poklopcem i spremiti u hladnjak.
Ovako pripremljenu granola može se čuvati u hladnjaku do dva dana. Ako vam ostane pečene granole, nju se može spremiti u posebnu staklenku i u njoj uživati sljedećih 2 tjedna.