Intenzivan miris ružmarina mnoge asocira na dobru hranu, no jednako tako ružmarin može biti i asocijacija na dobro zdravlje
Ova biljka sadrži tvari koje stimuliraju naš imunitet, popravljaju cirkulaciju i probavu. Ružmarin djeluje i protuupalno te je zato koristan u ublažavanju jakih napada astme. Istraživanja su pokazala kako je ružmarin zaslužan i za pojačanu cirkulaciju krvi u mozak te bolju koncentraciju.
Ružmarin je dobar izvor željeza i kalcija. Svježi ružmarin sadrži 25 posto više mangana nego sušeni, ali i 40 posto manje kalcija i željeza, vjerojatno zbog većeg sadržaja vode.
Svježi ili sušeni ružmarin?
Kada god je to moguće, birajte svježi ružmarin umjesto sušenog jer je bogatiji okusom i aromom. Prije samog kuhanja, ružmarin isperite pod mlazom vode i tapkajući osušite. U većini recepata potrebne su iglice ružmarina koje možete jednostavnim potezom ruke odstraniti s grančice. Ali isto tako i cijelu grančicu možete dodati juhama i mesnim jelima, bilo pri kuhanju ili dekoraciji.
S kojim jelima se ružmarin odlično slaže? Možete ga dodati omletima, ružmarin je odličan kao začin piletini, a okusom i mirisom doprinijet će i umaku ili juhi od rajčice. Također, svježe iglice ružmarina možete usitniti i pomiješati s maslinovim uljem te u dobiveni umak umakati komadiće kruha.
Ostatak teksta možete pročitati na ordinacija.hr.