Uživajte u proljetnim salatama - s razlogom smo ih čekali mjesecima!
Uz obilje voća i povrća, proljeće nas uveseljava i mladim salatama, od kojih je teško odabrati samo jednu jer svaka ima svoje čari.
Krenimo od samoniklog bilja koje zaslužuje posebno mjesto na proljetnim jelovnicima. Najpoznatije su salate od koprive, listova maslačka, divljih šparoga, potočarki, medvjeđeg luka... Berite ih što dalje od naseljenih područja, a ako to činite sami, budite sigurni da berete pravo, jestivo bilje!
Mladim koprivama berite vrhove listova - u salati su odlični posoljeni, sa sitno nasjeckanim mladim lukom i kuhanim jajima. Listove maslačka koji još nije procvjetao – tad je manje gorak – kombinirajte s mladim lukom i krumpirom. Divlje šparoge također su izvrsne u salatama s kuhanim jajima. Potočarka je primjer namirnice koja obiluje vitaminom C, čak više od puno razvikanijeg voća i povrća, i od davnina se koristi u ljekovite svrhe. Kušajte je u juhi, ali i svježe iscijeđenim sokovima, sendvičima, pitama te, naravno, svježim salatama.
Kad govorimo o salatama, ne smijemo zaobići mladi špinat i radič, kao ni matovilac, pravi simbol proljeća. U sve ove zelene varijacije odlično se uklapa i mladi luk. On može biti i zvijezda salate, sitno nasjeckan u kombinaciji s jogurtom i mileramom.
Sve su proljetne salate vrlo nježne, pa kako im ne biste uništili okus, savjetujemo da ih začinite na sljedeći način: pomiješajte maslinovo ulje, malo soli i samo malo octa u posudici s raspršivačem te ih tek pred serviranje lagano poprskajte.
Uživajte u svim nijansama zelene!
Još zdravih proljetnih namirnica potražite na www.brzoifino.hr