DALEKO Od GUŽVI

Svi pišu o Lastovu: Britanci se ne mogu prestati diviti našem bajkovitom otoku

13.07.2024 u 17:25

Bionic
Reading

Turisti koji su u potrazi za zanimljivim europskim destinacijama što dalje od klasičnih gužvi bit će oduševljeni našim lijepim otokom jer nudi poseban doživljaj

Britanski The Sun raspisao se o ljepotama našeg bajkovitog otoka Lastova obasuvši ga samo komplimentima.

Maleni 'egzotični raj' s najljepšim nebom u Europi, praznim plažama i samo jednim hotelom nudi poseban doživljaj.

Otok Lastovo dio je lastovskog arhipelaga od 47 otoka na jugu dalmatinske obale te predstavlja savršen bijeg od ljetnih gužvi.

Lastovo ima vinske barove, konobe i restorane koje vrijedi posjetiti, a The Sun spominje i Park prirode Lastovsko otočje, koji vrvi kulturnom, ekološkom i rekreacijskom vrijednošću. Na njemu ima manje od 1000 stanovnika i do njega se može doći samo trajektom iz mjesta poput Splita, Hvara, Dubrovnika...

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

Njegov udaljeni položaj, pomalo surova priroda i činjenica da ima prosječne temperature od oko 30 Celzijusa tijekom ljeta čine ga izvrsnim izborom za turiste koji traže miran odmor s puno sunca i mora.

Stručnjaci za putovanja iz Conde Nasta rekli su da je Lastovo 'daleko od hrvatskih non-stop party otoka' i da je 'povratak prirodi ono o čemu se ovdje radi'. Treba spomenuti i to da je oko 70 posto površine otoka prekriveno borovom šumom, a sve je u potpunosti okruženo 'kristalno čistom obalom, koja ne prestaje oduševljavati goste iz cijeloga svijeta', stoji na stranici TZ-a Lastovo.

Na vrhu ljestvice najpopularnijih plaža tamošnjih mještana nalazi se Mihajla, na kojoj možete napuniti baterije i u potpunosti se opustiti, a uz samu obalu je i kafić u kojem cijelog dana poslužuju kavu i osvježavajuća pića, kao i sladoled te domaća piva i vina.

Tu su i uvala Zaklopatica te Skrivena luka, Velo i Malo Lago te ih obavezno treba posjetiti.

Također, otok Lastovo ponosi se svojim mogućnostima promatranja zvijezda. To je, naime, rezultat vrlo niskog svjetlosnog onečišćenja, zbog čega ima jedno od najtamnijih neba na kontinentu, što omogućuje obilje promatranja zvijezda u vedrim noćima.

Osim toga, naše Lastovo poznato je po proizvodnji vina maraštine te se ono može naći u barovima diljem otoka.

Piće je opisano kao 'osvježavajuće' na mnogim vinskim web stranicama, uključujući Wine & More, što ga čini savršenim nakon dana provedenog na plaži. Većina barova u kojima se prodaje maraština nalazi se na vrhu visokog brda, među 'mrežom cvjetnih aleja', prema CN Travelleru, i unutar starih kamenih kuća.

Cijene na otoku slične su onima u ostatku Hrvatske - pivo košta oko dva i pol eura za pola litre, a vino oko pet eura po boci. Obavezno probajte svježe špagete s jastogom, prepoznatljivo jelo otoka.

Većina posjetitelja koji borave na Lastovu završit će u hotelu Solitudo, jedinom službenom hotelu na otoku, no također se mogu rezervirati privatne sobe i domovi, dok kamp nudi jeftiniju opciju za posjetitelje.