VRIJEDNO PRIZNANJE

Vinogradi Rizman proglašeni su najljepšima u Europi: Hrvati 'prešišali' Talijane i Francuze

11.07.2024 u 10:32

Bionic
Reading

Vinogradi Rizman koji se nalaze na jugu Hrvatske, pored mjesta Komarna i nasuprot Pelješca, proglašeni su najljepšima u Europi. Više od 20 tisuća recenzija na Googleu istraženo je kako bi se procijenilo koja su vinska odredišta u Europi najslikovitija

Naravno, jedina svrha vinograda je da bude učinkovito i profitabilno mjesto za proizvodnju vina, ali velika nadmorska visina među prekrasnim brežuljcima, često blagoslovljena toplom, sunčanom klimom, znači da odličan uzgoj grožđa i prirodne ljepote često idu ruku pod ruku.

Pojedini dijelovi Europe apsolutno su preplavljeni vinogradima, ali ako idete kušati vino i slikati se za Instagram, trajektni operater DFDS daje odgovor na pitanje koje je odredište najbolje.

Vinarija Rizman najljepša je u Europi

Listu od deset najljepših vinograda u Europi, DFDS kreirao je nakon pregleda 20 tisuća recenzija na Googleu.

Na prvom mjestu, s ocjenom 97,9 od 100, pronašla se Vinarija Rizman u južnoj Hrvatskoj. Nadilazeći poznate vinske regije poput Italije i Francuske, ovaj je vinograd u obiteljskom vlasništvu, zauzima 23 hektara zemlje i krasi ga više od 1700 stabala maslina. Nalazi se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u mjestu Komarna pored Pelješkog mosta, a u 2012. godini u samom vinogradu obitelj Štimac, u čijem vlasništvu su vinogradi Rizman, izgradila je i vinarij. U njihovom vinogradu više od 90% nasada čine autohtone sorte Plavac mali, Pošip i pomalo zaboravljeni Tribidrag.

Nimalo iznenađujuće, Italija je zauzela visoko drugo i treće mjesto na listi, s vinarijom Poggio del Moro Boutique i vinarijom San Giorgio a Lapi, obje u središnjoj Italiji između Firence i Rima.

S druge strane, Francuska se ne pojavljuje sve do mjesta broj pet s Château de la Crée, a odmah nakon nje slijedi Ujedinjeno Kraljevstvo s vinogradom English Oak.

Deset najljepših vinograda u Europi

  1. Vinarija Rizman, Hrvatska
  2. Vinarija Poggio del Moro Boutique, Italija
  3. Vinarija San Giorgio a Lapi, Italija
  4. Vinarija i vinograd Abaia, Albanija
  5. Château de la Crée, Francuska
  6. Vinograd English Oak, Ujedinjeno Kraljevstvo
  7. Kaštel Sikuli, Hrvatska
  8. Quinta do Jalloto, Portugal
  9. Momik WineCube, Armenija
  10. Vinarija Vitis, Hrvatska

Više o ovom istraživanju DFDS-a možete saznati ovdje.