TRENDI KOMAD

Svi su ludi za ovim efektnim stolcem: Najljepši ukras svakog doma i vrta

16.05.2017 u 06:47

Bionic
Reading

Minimalistički dizajniran stolac imena Acapulco, zahvaljujući utjecajnosti Instagrama, uz kultni status nosi titulu 'must have' komada namještaja

U 50-im i 60-im godinama Acapulco je slovio za popularno odredište svjetskog jet seta. Holivudska diva Elizabeth Taylor u Acapulcu je uplovila u bračnu luku, dok se predsjednički par Kennedy u ovom meksičkom gradu našao na medenom mjesecu. U nekom trenutku tijekom te ere netko je dizajnirao danas iznimno popularnu stolicu imena Acapulco.

Prema legendi, francuski turist koji se u 50-ima našao u Acapulcu osjećao se nelagodno sjedeći na čvrsto konstruiranim stolicama pod meksičkim suncem, što ga je koncu potaknulo na stvaranje stolice inspirirane izgledom tradicionalnih majanskih ograda.

Bez obzira na istinitost same legende, stolice su prvi put proizvedene 50-ih godina, a netom nakon lansiranja postale su iznimno popularne u zemlji porijekla, s vremenom i šire.

Ovi modeli stolica stvoreni su od snopa vinilnih užeta povezanih u metalni okvir kruškolikog oblika, a najčešće se koriste u eksterijerima i stižu u svijetlim, tropskim bojama.

U posljednje vrijeme mnoštvo dizajnera i brendova namještaja poigralo se izgledom tih stolica stvarajući vlastite verzije jer nitko ne posjeduje autorska prava na njihov dizajn, a mogu se kupiti već za 300-tinjak kuna.

Danas gotovo da ne postoji fotografija interijera ili eksterijera na društvenoj mreži Instagram koja ne sadrži barem jedan primjerak ove dugovječne stolice čiji je prvi dizajner svijetu još uvijek nepoznanica.

Objavu dijeli MAGGS (@maggsstore)