ZA PRSTE POLIZATI

Svi trikovi za savršene mesne okruglice

09.09.2014 u 11:58

Bionic
Reading

Ako slučajno ne volite mesne okruglice, znajte da ste u manjini, a ako vam ne ispadaju onako kako ste zamislili, možda ste previdjeli neki detalj koji puno znači, primjerice prezle ili omjer krtog i masnog mesa

Dolaskom popularnog Ikeinog namještaja u Hrvatsku svi koji posjećuju slavnu trgovinu komentiraju da se usput možete i povoljno najesti, posebno mesnih okruglica. No kada pročitate recept za ove mesne okruglice, sigurno će se ovih dana naći u vašem planu za kuhanje ručka jer im je gotovo nemoguće odoljeti.

A kako bi to trebale izgledati idealne mesne okruglice? Mekane i sočne, ali ne prevelike, taman da ih možete raspoloviti vilicom te pojesti u dva zalogaja. Upravo tako ih opisuju kulinarski znalci s bloga The Kitchen i otkrivaju recept prema kojem biste ih trebali moći pripremiti bez problema te zadiviti svoje ukućane.

Prvi trik u pripremi tiče se mljevenog mesa. Bez obzira na to koje ćete vrste mesa kombinirati, pazite da bude dovoljno masno da bi okruglice bile mekane i sočne. Poseban oprez potreban je kod piletine i puretine jer se njihova masnoća brže topi pa bi okruglice mogle biti suhe.

Drugi trik krije se u prezlima i mlijeku, a oni čine okruglice mekanima i omogućavaju to da se ne isuše. Posljednja važna uputa tiče se miješanja mesa. Čim stavite sve sastojke, prestanite ga miješati jer ćete ga previše izraditi, a to također utječe na mekoću.

Sastojci:
1/2 šalice mlijeka
1/2 šalice prezla
1 veliko jaje
1 žličica soli
svježe mljeven crni papar
1/2 šalice naribanog parmezana
četvrtina šalice fino mljevenog peršina
pola kilograma miješanog mljevenog mesa
1/2 šalice sitno sjeckanog luka
1 češanj češnjaka

Priprema:

Pomiješajte mlijeko i prezle u zdjelici i ostavite sa strane. U drugoj zdjelici pomiješajte jaja, sol, papar, parmezan i peršin, a zatim rukama umiješajte meso. Dodajte prezle u mlijeku i luk pa sve još jednom izmiješajte rukama. Sada samo rukama trebate formirati kuglice i odlučiti hoćete li ih ispeći ili pripremiti u umaku.

Pečenje u pećnici

Složite okruglice na papir za pečenje u pravilnim razmacima da se ne bi zalijepile pa pecite od 20 do 25 minuta na 200 stupnjeva Celzijevih.

Okruglice u umaku
Napravite umak od rajčice (gotovo svi ga vole) i zatim ubacite okruglice pa u pokrivenoj posudi kuhajte pola sata ili koju minutu više. Povremeno promiješajte.