Ponekad hrana koju jedete može uzrokovati neželjene posljedice. Određene zdrave namirnice mogu izazvati čitav niz neobičnih reakcija u organizmu – od neugodnih mirisa, metalnog okusa u ustima do smrtonosnog trovanja
Ovo začinsko bilje većina ili voli ili mrzi. Oni koji ga ne vole obično prigovaraju zbog njegova mirisa te ističu kako ima okus po dezinfekcijskom sredstvu te da nakon njega u ustima imaju okus kao da su grgljali gel za tuširanje. Zašto nekome korijander ima odličan okus, dok ga drugi ne mogu ni pomirisati? U tome svoje prste ima genetika. Tako jednojajčani blizanci nerijetko imaju isti ukus prema korijanderu, a prema riječima doktorice Danielle Reed, iz Monell Chemical Senses Centera u Philadelphiji, sve ovisi o osjetljivosti njuha. Ljudi koji vole korijander mogu nanjušiti određeni spoj u ovoj mirisnoj biljci, a oni koja ga ne vole, ne mogu. Osim toga, oni koji ne vole korijander mogu itekako namirisati nezasićeni jod koji korijanderu daje mirisnu notu sapuna, piše magazine Shape.
Šparoge
Ako u kupaonici osjetite neobičan miris nekoliko sati nakon što ste jeli šparoge, zahvalite to dobroj genetici. Naime, ako vam je genetika podarila brži metabolizam, najvjerojatnije ste dobili i 'gen za smrdljivi miris šparoga'. No to i nije tako rijetka pojava, prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Clinical Pharmacology 46 posto i britanskih ispitanika i 100 posto francuskih ispitanika nakon jedenja šparoga iskuse neobičan miris urina. Mark Leyner and doktor Billy Goldberg, autori knjige 'Zašto ljudi imaju bradavice' (Why Do Men Have Nipples?), taj fenomen objašnjavaju ovako: 'Šparoge sadržavaju sumporni spoj nazvan merkaptan, koji se nalazi i u luku, češnjaku, pokvarenim jajima i sekretu tvorova. Prepoznatljivi miris se javlja kada ta supstanca napušta organizam, na primjer tijekom mokrenja.'
Repa
Nerijetko se dogodi da nakon jedenja repe mokraća i stolica poprime prepoznatljivu roskastu nijansu, no nema potrebe za panikom. Prema riječima znanstvenika, ta pojava može biti za organizam čak i korisna. Svega 14 posto populacije ima gen koji uzrokuje tu pojavu nakon baš svakog jedenje repe, kod preostalih 86 posto ljudi ta je pojava znak da organizmu nedostaje željeza. Osim crveno obojene stolice, kroničan umor, lupanje srca i blijeda koža razlozi su zbog kojih biste trebali posjetiti liječnika i možda se testirati na anemiju.
Kamenice
Zahvaljujući visokim razinama cinka, jedenje kamenica može povećati šanse za orgazam kasnije nakon večere. Cink je potreban za proizvodnju testosterona, a iako žene tog hormona imaju znatno manje nego muškarci, testosteron i dalje ima velik utjecaj na libido. Prema riječima doktora Nicholasa Perriconea, kamenice podižu razinu dopamina, hormona koji rezultira povećanim libidom kod muškaraca i žena.
Pinjoli
Zašto nakon jedenja nekih pinjola u ustima imamo neobičan metalni okus, kao da smo lizali kovanice? Bilo dva dana ili dva tjedna nakon što ste jeli pinjole, posebice one koji dolaze iz Kine, većina ljudi osjeća metalan okus u ustima. U izvješću objavljenom u časopisu European Journal of Emergency Medicine, znanstvenici su proučavali kineske pinjole i došli do zaključka da oni uzrokuju metalan okus u ustima, no razlog tome još nije poznat. Znanstvenici smatraju da je razlog povezan s određenim tipom triglicerida koji se nalazi u njima.
Brokula
Sigurno ste čuli priče prema kojima pretjerana konzumacija mrkve može obojiti kožu u narančasto, no mrkva nije jedino povrće s nepoželjnim posljedicama. Prema riječima znanstvenika iz Maryland Medical Centera, križonosno povrće kao što su brokula, cvjetača, kupus sadrži goitrogen koji ometa biosinteze hormona štitnjače. Jedenje tog povrća u prevelikim količinama može izazvati hipertireozu, stanje u kojem štitnjača ne proizvodi dovoljno određenih važnih hormona. A tijekom vremena hipotireoza može uzrokovati niz zdravstvenih problema, uključujući pretilost, bol u zglobovima, neplodnost i bolesti srca.
Riba fugu
Kada naručujete suši, treba biti posebno oprezan. Iako je suši na dobru glasu u kuhinjama koje promiču zdravo i kvalitetno jedenje, skriva neke opasnosti. Naime, ako je nepropisno pripremljen, suši sadrži posebnu vrstu ribe čija konzumacija može biti fatalna. Riba fugu japanska je delicija, no zahvaljujući neurotoksinu tetrodotoksinu koji se nalazi u njezinoj jetri, jajnicima i koži, kuhari koji je pripremaju moraju proći posebnu obuku u trajanju od tri godine kako bi znali pripremiti ovu inače smrtonosnu ribu. S obzirom na to da nema poznatog protuotrova, vjerojatno biste se trebali držati lososa.