okus koji se pamti

Topla, hrskava, sočna: Donosimo recept za neodoljivu bučnicu koja se topi u ustima

13.09.2024 u 08:56

Bionic
Reading

Pripremljena od svega nekoliko sastojaka, bučnica ne predstavlja samo savršenstvo okusa i mirisa, već i pravo bogatstvo nasljeđa i tradicionalnih recepata koji se prenose s koljena na koljeno. A kraj ljeta pravo je vrijeme za uživanje u ovoj poslastici koju odlikuje slasno tijesto, hrskava korica i sočno punjenje.

Jesen je vrijeme vladavine 'kraljice jeseni'. Bundeva, buča ili tikva kako ju još nazivaju, omiljeno je sezonsko povrće i neizostavan sastojak u kuhinji kako poznatih svjetskih kuhara tako i domaćica koje njeguju pripremu tradicionalnih jela, koju teško i jedno drugo može zasjeniti. Fina topla juha, muffini, dodana u rižoto ili pak pečena u pećnici – bundeva se može koristiti u raznim receptima, a svakom jelu daje posebnu notu.

No, dok tržnice osvajaju bundeve najrazličitijih boja i oblika, kuhinje iskusnih domaćica i baka koje čuvaju najbolje recepte osvaja sočna i neodoljiva bučnica. Njezin zamamni miris dopire i iz Pan-peka gdje je iskusni pekari pripremaju na tradicionalan način s ručno vučenim tijestom i svakog jutra serviraju ovu omiljenu deliciju - slasno tijesto s hrskavom koricom i sočnim punjenjem od sira i buče spojeno u slanu savijaču.

Bundeva, riznica zdravlja

Europa je bundeve upoznala tek otkrićem Amerike. Tada je uslijedilo vrijeme velikih promjena, a od kraja 15. stoljeća više ništa nije bilo isto. Jedna od važnih novosti bila je otkriće nove hrane koja je do tada bila nepoznata u Starom svijetu. I dok su krumpir, kukuruz i grah najpoznatije biljke koje su nam stigle iz Amerike, malo je poznato da su i bundeve američkog podrijetla.

Bundeva je i jedan od zaštitnih znaka jeseni, a ovo omiljeno sezonsko povrće ujedno je prava riznica zdravlja. Bundeve, naime, sadrže obilje vitamina A, C, E i folne kiseline te minerala i elemenata u tragovima (primjerice kalija, kalcija, selena i fosfora). Ulje dobiveno od koštica bundeve posebno je dragocjeno u ljekovitom smislu jer sadrži vrijedne masnoće, bjelančevine, ugljikohidrate, te vitamine A, B1, B2, B6, C i D. Stoga ukusni zalogaji pripremljeni od bundeve predstavljaju i vrlo zdravu opciju.

Tajna sočne bučnice

Za sočnu bučnicu zaslužne su vrijedne i domišljate zagorske domaćice, vrlo vješte u izradi tradicionalnih recepata od jednostavnih, domaćih, kvalitetnih namirnica. A među brojnim ukusnim savijačama posebno mjesto za zagorskim stolom zauzima upravo bučnica - savijača punjena sirom i naribanom 'svinjskom' bučom, odnosno uljnom bundevom.

U pravu domaću, tradicionalnu bučnicu utkana je ljubav vrijednih domaćica, a naizgled jednostavan recept krije priču o trudu, vještini i malim trikovima koji se prenose s koljena na koljeno. Tradicionalna izrada i korištenje svježih sastojaka autentične bučnice u skladu je s Pan-pekovim načinom pripreme raznih slatkih i slanih jela. Pa nije trebalo dugo da nastane njihova bučnica, savršeno hrskava izvana, a sočna iznutra. Napravljena sa svega nekoliko sastojaka, pažljivo spojenih i zapakiranih, u Pan-peku je serviraju kao odličan izbor za doručak, međuobrok, ručak ili večeru.

Kako nastaje bučnica?

Priprema bučnice počinje oblikovanjem glatkog, vučenog tijesta od brašna, soli, ulja, vode. A upravo je to najteži i najzahtjevniji dio ovog recepta koji otkriva vještinu domaćice koja je priprema. No, osim samog ručno vučenog tijesta, kvaliteta i svježina sastojaka za nadjev imaju veliki utjecaj na okus ove tradicionalne delicije.

Nadjev se pak priprema od svježeg sira, kiselog vrhnja, jaja, soli i još zelene uljne buče. A s obzirom da svake jeseni buče ima u izobilju, na tržnicama se ona može pronaći već naribana i pripremljena za izradu ovog popularnog jela.

Ako pak želite napraviti sve sami, onda je buču potrebno prethodno očistiti od koštica i niti te oguliti. Nakon toga se buča riba na sitno te je se ostavi da pusti vodu. Rukama se iz naribane buče istiskuje suvišna voda te joj se dodaju i ostali sastojci za nadjev pa se sve dobro izmiješa. Tijesto za bučnicu zatim se polako i oprezno razvuče preko cijelog kuhinjskog stola u tanku koru na koju se ravnomjerno nanosi pripremljeni nadjev.

Iako je riječ o deliciji s jednostavnim sastojcima, bučnica nije laka za izradu, a vučenje tijesta je vještina koja se uči. Iako postoji nekoliko prečaca, poput kupovnih kora, činjenica je da ništa ne može zamijeniti autentični okus domaćeg tijesta i nadjeva od kvalitetnih sastojaka. No, to nije pokolebalo Pan-pekove vješte pakare. Dapače, njegujući tradiciju i gledajući na bučnicu, ne samo kao jelo, već doživljaj koji spaja prošlost i sadašnjost, pripremaju laganu, tradicionalnu bučnicu čiji okus vraća u prošlost - i zove na još.

Ako ste pak dovoljno hrabri, donosimo vam recept za pripremu sočne bučnice kod kuće.

Okušajte se u pripremi bučnice

Potrebni sastojci za tijesto:

  • 400 grama prosijanog glatkog brašna
  • 2 dl tople vode
  • 2 jaja
  • 3-4 žlice biljnog ulja
  • prstohvat soli
  • 1/2 čajne žličice octa

Potrebni sastojci za nadjev:

  • 500g svježeg posnog sira
  • 400g ocijeđene naribane buče
  • 1 jaje
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • malo soli

Priprema:

Od svih sastojaka umijesite tijesto. Drvenom kuhačom ‘klofajte’ tijesto dok se ne počne odvajati od posude. Tijesto treba biti elastično i glatko. Rukama oblikujte glatku kuglu, prekrijte je čistom krpom ili umotajte u foliju i pustite da odmara na toplom mjestu barem sat vremena.

Dok tijesto odmara pripremite nadjev. Buču očistite, naribajte i malo posolite. Pustiti da odstoji 10-ak minuta te ju tada dobro ocijedite. Količina ocijeđene buče neka bude otprilike 400g. Ocijeđenu i naribanu buču pomiješajte u većoj zdjeli s ostalim sastojcima za nadjev. Omjere sira i buče možete prilagoditi ukusu, a ako želite slatku varijantu, dodajte po želji šećera i vanilije.

Neodoljiva bučnica u Pan-peku

U Pan-pekovim prodavaonicama nalaze se divne, mirisne bučnice, hrskave izvana, a sočne iznutra. Ručno rađene od vučenog tijesta po tradicionalnoj recepturi, Pan-pek nam omogućuje da doživimo okus i teksturu autentične bučnice.

Sada slijedi najkompliciraniji dio – razvlačenje tijesta koje se, uz malo truda ipak lako može svladati. Preko stola stavite veliku krpu od grubog domaćeg tkanja (ili papir za pečenje), pa krenite razvlačiti. Tijesto razvaljajte valjkom najtanje što možete. Fino pobrašnite stolnjak, prebacite razvaljano tijesto i prstima s unutarnje strane (između stolnjaka i tijesta) tijesto nastavite razvlačiti sve dok ne postane toliko tanko da je prozirno. Odrežite deblje rubove tako da tijesto bude svuda jednako tanko razvučeno. Ovako pripremljeno tijesto poškropite rastopljenim maslacem i premažite polovicom nadjeva od buče i sira pa zarolajte uz pomoć stolnjaka.

Za ‘vučenje’ tijesta potrebna je vještina i spretnost. Idealno tijesto za bučnicu trebalo bi biti tanko poput lista papira. No ako niste vješti neka tijesto bude malo deblje, jer bi se u protivnom moglo raspuknuti.

Bučnicu se pomoću stolnjaka namota do pola s jedne, a potom i s druge strane te se tako zamotano tijesto razreže na dvije savijače. Nakon toga vrijeme je za pečenje, a tu je važno napomenuti kako je bučnicu pritom potrebno dobro ispeći, inače će bogati nadjev pustiti vodu i bučnica će izgubiti svoju hrskavost.

Bučnicu stavite u namašćeni lim i premažite rastopljenim maslacem. Pecite u zagrijanoj pećnici 35 do 40 minuta na 200 stupnjeva (ovisno o debljini savijače i jačini pećnice).

U slast!

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Pan-pekom.