DEFINITIVAN ODGOVOR

Treba li čuvati jaja u hladnjaku?

16.09.2013 u 10:00

Bionic
Reading

Mnogi vjeruju da je najbolje čuvati jaja u hladnjaku kako bi se izbjegla opasnost od otrovanja te namirnice, a drugi tvrde da je za jaja idealna sobna temperatura. Proučite argumente i saznajte konačni odgovor na ovu staru dilemu

Postoje dvije vrste ljudi na svijetu: oni koji čuvaju jaja u hladnjaku i oni koji misle da je sobna temperatura najbolja. Kontroverze traju već godinama pa je Daily Mail upitao znanstvenike koji je točan odgovor.


Podsjetimo na argumente koje koristi svaka strana u ovoj debati. Oni koji misle da se jaja moraju čuvati u hladnjaku kažu kako u suprotnom postoji opasnost od trovanja hranom. Jedini prostor na kojem nema oscilacija temperatura je hladnjaka, a ako je jaje kontaminirano salmonelom, na sobnoj temperaturi može doći do multipliciranja bakterija. Zabrinjavajuće je, tvrde, to što nećete biti u mogućnosti uočiti promjene u boji, mirisu ili konzistenciji jaja ako je pokvareno.

Jedna je pak studija pokazala da kvaliteta jaja propada ako su četiri tjedna ostavljena na temperaturi od 7,2 stupnja Celzijusa ili više (sobna temperatura obično je oko 20 stupnjeva Celzijusa.)

Optimalna temperatura za dugotrajno skladištenje jaja, prema znanstvenicima sa Sveučilišta Texas A & M je između 0,6 i 2,2 stupnja Celzijusa. Temperatura hladnjaka obično je između 1,7 i 3,3 stupnja. Drugi su znanstvenici još oprezniji. Ugledna klinika Mayo preporučuje da se jaja bace ako su bila izvan hladnjaka dulje od dva sata.

No zagovornici čuvanja jaja na sobnoj temperaturi kažu da su to gluposti te tvrde da čuvanje jaja u hladnjaku nije samo beskorisno u smislu sigurnosti, nego i da uništava okus te hranjive namirnice. Tim Hayward, gastro kolumnist za Financial Times kaže da svježa jaja mogu ostati na sobnoj temperaturi najmanje tjedan dana. 'Police u vratima hladnjaka najgore su mjesto za spremanje jaja. Konstantno treskanje vrata stanjuje bjelanjak, a mirisi i okusi drugih namirnica mogu prodrijeti kroz ljusku.'

I slavni kuhari podržavaju čuvanje jaja na sobnoj temperaturi. Raymond Blanc kaže kako ljudi imaju naviku rashladiti apsolutno sve iako često za to nema potrebe. Fay Ripley, autor knjige 'What’s For Dinner' kaže kako su jaja čuvana izvan hladnjaka bolja za kuhanje.

No British Egg Information Service tvrdi: 'Za optimalnu svježinu i sigurnost hrane, jaja treba držati na konstantnoj temperaturi ispod dva stupnja. Većina modernih supermarketa drži temperaturu u svojim trgovinama ispod 20 stupnjeva pa ih u maloprodaji nije potrebno čuvati u hladnjaku. Rizik od kvarenja jaja dolazi uglavnom zbog značajnih promjena u temperaturi, kad se jaja presele u hladnjak iz vrućeg automobila nakon kupnje.'

Da bi se izbjegle tipične temperaturne oscilacije u kuhinji, preporučuju da se jaja drže pohranjena u svojoj kutiji u hladnjaku.

Da bi dobio definitivan odgovor na ovu dilemu, MailOnline naručio je laboratorijsku analizu jaja. Jedna grupa uzoraka čuvana je na sobnoj temperaturi dva tjedna, a druga u hladnjaku na temperaturi od šest stupnjeva Celzijevih.

Jaja iz obje skupine testirane su na E.coli, zlatni stafilokok, slamonelu, listeriju i kampilobakter. Rezultati su bili isti na početku testiranja, na kraju prvog tjedna i na kraju drugog tjedna te nisu zabilježene nikakve razlike između te dvije skupine. Oba su uzorka jaja bila bez bakterija. Laboratorijska analiza pokazala je da nije postojala razlika u kvaliteti jaja čuvanih u hladnjaku i onih koji su dva tjedna proveli na sobnoj temperaturi.