Breskve, maline, nektarine, borovnice... sezonskog voća trenutno je tolik izbor da bi bila prava šteta kada ih ne bismo koristili za slatke delicije i kolače. Na vama je samo da odlučite koji ćete sočni kolač prvo isprobati
Ovaj osvježavajući lagani kolač od jogurta s voćem idealan je jer se uopće ne mora peći. Naravno, možete kombinirati bilo koje bobičasto voće.
Brzinski voćni kolač s jogurtom
Sastojci:
jedan do dva limuna
650 g borovnica
90 g šećera
60 ml vode
400 g grčkog jogurta
pakiranje piškota
Priprema:
U tavi pomiješajte 30 grama šećera, oko 200 grama borovnica te oko 100 ml vode. Kuhajte na laganoj vatri uz miješanje dok borovnice ne omekšaju. U smjesu dodajte još oko 200 grama borovnica i stavite sa strane. Pripremite sirup od iscijeđenog limuna i naribane korice, 30 grama šećera i 50 ml vode. U posebnoj posudi promiješajte nemasni jogurt, preostali šećer, malo soka od limuna i naribane korice. Zatim složite red piškota, namažite ih sokom od limuna pa na to stavite smjesu borovnica i na njih ravnomjerno smjesu jogurta. Najbolje bi bilo da se kolač hladi preko noći, ali može stajati u hladnjaku i nekoliko sati.
Sočni kolač s breskvama još je jedan osvježavajući kolač, idealan u ljetnim mjesecima kada imamo toliko voća na izbor.
Ljetni kolač s breskvama
Sastojci:
125 grama maslaca
čaša i pol šećera
2 velika jaja
1 šalica kiselog vrhnja
1 žličica ekstrakta od vanilije
2 čaše namjenskog brašna
1 žličica sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
pola žličice soli
1 žličica mljevenog cimeta
3 velike breskve, narezane i oguljene
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva Celzijevih. U zdjeli istucite čašu šećera s maslacem pa dodajte jaja, vaniliju i vrhnje. U zasebnoj pomiješajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i brašno. Suhe sastojke sada polako dodajte smjesi s maslacem.
Ostatak šećera pomiješajte s cimetom. U kalup za pečenje posložite pola smjese pa stavite narezane breskve i posipajte polovicom šećera i cimeta. Dodajte ostatak smjese od maslaca i opet posipajte ostatkom šećera i cimeta. Pecite od 45 do 55 minuta.
Voće je zdravo i slatko, a ako mu dodate lisnato tijesto koje možete kupiti u svakoj trgovini, začas imate ukusne galette. Recept predlažu blogeri sa stranice gimme some oven
Galette sa svježim voćem
Sastojci:
gotovo lisnato tijesto
2 žlice šećera i još malo za posipanje po kolaču
1 žlica škrobnog brašna
1 veliko jaje
2 do 3 komada svježeg voća narezanog na komadiće
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzijevih. Lisnato tijesto razvaljajte i podijelite u više manjih komada. U zdjeli pomiješajte narezano voće, šećer i brašno. Ocijedite višak soka, ako ga ima puno, jer će ga se još stvoriti tijekom pečenja. Voće stavite na sredinu tijesta, a rubove presavijte dok ne dobijete okrugli oblik. Zatim istucite jaje i premažite rubove tijesta te malo posipajte šećerom. Pecite od 12 do 15 minuta, dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Prije posluživanja pustite da se malo ohladi.