Basquiat kao inspiracija

U H&M stiže kolekcija koja spaja modu i umjetnost; pogledajte hit komade

31.07.2024 u 11:58

Bionic
Reading

Najnovija H&M kolaboracija sa njujorškim modnim dizajnerima istražuje nasljeđe poznatog umjetnika i njegov utjecaj na mlade crne umjetnike. Kolekcija od 30 komada spaja legendarne slike i rijetko viđena umjetnička dijela Jean-Michela Basquiata s izražajnim dizajnerskim rješenjima modnog dua

Ev Bravado i Téla D’Amore, proglašeni polufinalistma LVMH nagrade za 2024. i finalistima CFDA/Vogue Fashion Fund aza 2023, poznati su po pažljivo izrađenim komadima, vintage izgledu i recikliranom denimu. S H&M kolaboracijom, nastavljaju brisati granice između mode, umjetnosti i kulture, dodatno pojačavajući nasljeđe Jean-Michel Basquiata kroz printove, vez i aplikacije njegovih umjetničkih dijela na njihove karakteristične siluete.

Basquiat se smatra jednim od najvažnijih umjetnika 20. stoljeća. Inspirirani njegovim putem, od uličnog umjetnika do poznate umjetničke figure, Bravado i D’Amore vjeruju da Basquiatovo nasljeđe služi kao svakodnevni podsjetnik da nema ograničenja u onome što mogu postići.

'Za nas je Basquiat uvijek bio utjecajna i figura veća od života. Mogućnost da prelistamo njegove arhive i izaberemo rijetka umjetnička dijela je blagoslov. Basquiatovo nasljeđe je mnogo utjecalo na našu jedinstvenu viziju. Sa H&M-om, ova kolekcija bit će dostupna cijelom u svijetu, što je čini deset puta posebnijom', kažu Ev Bravado i Téla D’Amore.

'Ev i Téla brzo su postali jedni od najuzbudljivijih glasova u modi, i znali smo da će poštovati Jean-Michelovu viziju dok dodaju svoj jedinstveni stil njegovom radu. Centralna načela njegovog nasljeđa su osnaživanje mladih crnih umjetnika, i kroz H&M-ovu globalnu platformu, nadamo se da ćemo inspirirati novu generaciju umjetnika da nastave njegov kreativni duh', kažu iz Basquiatovog legata, koji vode Lisane Basquiat i Jeanine Heriveaux, sestre poznatog umjetnika.

Kolekcija od 30 komada uključuje krojena odijela, jakne, košulje kratkih rukava, traper, majice sa kapuljačom kao i haljinu, suknju i korzet top, plus modne dodatke. Tu je i bomber jakna ukrašena živopisnim umjetničkim delom Ass Killer iz 1984. i vezom, crni sako s Basquiatovim crtežima o jazz velikanima i luksuzne crne kožne hlače koje opisuju umjetnička dijela Untitled (Ideal) iz 1988. i Untitled (World Famous) iz 1983. Ostali ključni komadi su uniseks traper jakna i traperice.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

'Ev i Téla su preveli Basquiatovu umjetnost kroz suvremenu prizmu, što kolekciju čini novom, značajnom i uzbudljivom. Također, oni imaju duboko razumijevanje i povezanost sa umjetnikovim životom, vrijednostima i umjetnošću – i kako sve to rezonira sa današnjom kulturnom klimom. Ova kolekcija prati njihov maksimalistički, 'more is more' dizajn, ali umjetnički pristup se stvarno povezuje s Basquiatom i čini kolaboraciju izuzetnom', kaže Ana Hernandez, dizajnerica muške mode u H&M.'

  • +38
H&M kolaboracija s dizajnerima Evom Bravadom i Télom D’Amoreom Izvor: Promo fotografije / Autor: H&M