PROZRAČAN DOM

Učionica pretvorena u moderan stan koji ostavlja bez daha

10.06.2016 u 08:39

  • +7

Stara škola pretvorena u moderan stan

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Standard Studio

Bionic
Reading

Nizozemski arhitektonski studio Standard Studio je površinu od 100 četvornih metara u bivšoj školi koja je prenamijenjena u stambenu zgradu pretvorio moderan stan s primjesama industrijskog dizajna koji osvaja prozračnošću, ali i prostranošću

Ons Dopr je stara školska zgrada koja je pretvorena u stambenu zgradu s nekoliko stanova, a arhitekti iz Standard Studija dizajnirali su ih za peteročlanu obitelj. Na mjestu bivše učiteljske zbornice sad su spavaće sobe, a na mjestu učionice je prostran dnevni boravak s kuhinjom i blagovaonicom, u kojoj se ističe efektan vintage stol sa stolicama Eames u različitim bojama.

Budući da su u zgradi stropovi jako visoki, u dnevnom boravku je smještena i galerija do koje vode željezne stepenice dok se postolje sastoji od plitkih drvenih sanduka koji su iskorišteni i kao prostor za odlaganje stvari.

Galerija služi kao radni kutak, ali i kao prostor u kojem ukućani mogu pronaći malo privatnosti.

'U prostoru za dnevni boravak zbog visokih stropova mogli smo kombinirati svih pet elemenata, kuhinju, dnevnu sobu, blagovaonicu, prostor za igranje i radni kutak. Prostor za odlaganje je od krucijalne važnosti kod uređenja doma za obitelj s troje male djece, stoga smo određene komade namještaja smjestili ispod stepenica koje vode na galeriju kako bismo kreirali prostor za odlaganje igračaka na kojem se također djeca mogu nesmetano igrati i sjediti', kažu arhitekti iz Standard Studija.

Nekadašnja namjena ovog prostora nakon preuređenja se provlači i kroz neka nova dizajnerska rješenja, poput betonskih podova i željeznih stepenica, no prostor nikako ne djeluje hladno, a u kombinaciji sa šperpločom dobiven je topao i prozračan interijer kojem dodatan šarm dajukomadi vintage namještaja i boje.