Ako želite tijekom ovog blagdanskog razdoblja isprobati nešto malo drugačije, ovaj finski recept za složenac od mrkve koji je objavilo Veleposlanstvo Finske odličan je izbor. Zdravo, ukusno i praktično, jer se može pripremiti unaprijed i smrznuti
Vrijeme pripreme: 40 minuta
Vrijeme kuhanja: 20 minuta + sat i pol
temperatura pećnice: 175°C
Sastojci:
3/4 čaše (2 dl) riže
1 1/2 čaša (4 dl) voda
1/2 čaše (1,2 dl) mlijeka
3 čajne žličice soli
1 1/2 kg mrkve
3/4 čaše (2 dl) mlijeka ili mješavine vrhnja i mlijeka
1/4 čaše (50g) maslaca
3 jaja
1 čajna žličica ribanog muškatnog oraščića
1 žlica šećera
2 čajne žličice soli
Premaz: krušne mrvice, maslac
Priprema
Zakuhajte rižu u mješavini vode i mlijeka te je kuhajte dok se riža ne počne lagano zgušnjavati.
Ogulite i naribajte mrkvu. Pomiješajte naribanu mrkvu, mlijeko, omekšali maslac, jaja i začine u puding od riže.
Uspite mješavinu u namašćenu posudu za pečenje. Pospite je krušnim mrvicama i komadićima maslaca. Pecite u pećnici dok ne poprimi jednoliku zlatnosmeđu boju.
Tradicionalno božićno finsko jelo složenac od mrkve objavilo je Veleposlanstvo Finske