Teško je odoljeti mirisu svježe pečenog kruha, a pogotovo ako je u pitanju fina focaccia s maslinovim uljem i mirisnim ružmarinom
Potrebni sastojci:
500 g glatkog brašna
vrećica suhog kvasca (7 g)
300-350 ml tople vode
4-5 velikih žlica maslinovog ulja
1 žlica meda
čajna žlica soli
ružmarin, krupna sol
Priprema
U manjoj posudi pomiješajte kvasac, med i malo tople vode i ostavite na toplom da se kvasac aktivira. U većoj posudi izmiješajte brašno i sol. Dodajte im smjesu s kvascem, dvije žlice vode i maslinovo ulje te izmiješajte i promijesite na ravnoj površini.
Tijesto stavite u zdjelu, prekrijte i ostavite na toplom mjestu da se diže. Kad se udvostruči, lagano istisnite zrak iz njega i prebacite ga na lim za pečenja koji ste premazali maslinovim uljem.
Tijesto rukama razvucite po limu, prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji barem pola sata na toplom.
Tijesto pospite krupnom solju i maslinovim uljem te prstima napravite udubine te pospite svježim ružmarinom.
Pecite na 200 stupnjeva nekih tridesetak minuta ili dok ne dobije lijepu zlatnožutu boju.