TWINKIE DIJETA

Uspješno smršavite jedući krafne, slatkiše i kolače

10.11.2010 u 12:15

Bionic
Reading

Profesor Mark Haub nevjerojatnom desetotjednom dijetom koja je uključivala uživanje u kremastim kolačima, slatkišima,krafnama, grickalicama i keksima uspio je smršaviti gotovo 13 kilograma te smanjiti razinu kolesterola

Mark Haub, profesor nutricionizma na Sveučilištu u Kanzasu, odlučio se za nevjerojatnu dijetu prepunu slatkiša i nezdrave hrane upravo kako bi svojim studentima dokazao da je pri mršavljenju važnije brojenje kalorija od nutricionističke vrijednosti hrane.

U desetotjednom pothvatu profesor Haub uživao je raznim slasticama – kolačima, kremama, keksima, čokoladi, pa čak i čipsu prelivenom sirom te je uspio smanjiti težinu s početnih 92 na 78 kilograma.

Tajna mršavljenja uz ovakvu dijetu krije se u broju kalorija čiji je dnevni unos profesor Haub s prijašnjih 2.600 kalorija smanjio na 1.800. Tako je svaka tri sata jeo biskvitni kolač

Twinke dijeta uključuje uživanje u brojnim slasticama

punjen kremom.

Uz kolač, dnevna prehrana profesora Hauba sadržavala je i čips preliven sirom, kekse, zaslađene žitarice, a nije propuštao ni dvostruku u dozu kave. Upravo po imenu kolača koji je jeo svaki dan profesor Haub je ovu dijetu nazvao Twinkie dijetom.

Uz razne slatkiše, na dnevnom meniju nalazila se i mulitivitaminska tableta, shake prepun proteina, a ponekad i povrće poput graška.

Na pitanje je li njegova dijeta zdrava ili ne, profesor Haub nije mogao dati konkretan odgovor, već je samo komentirao: 'Upravo ovu hranu jede veliki broj ljudi. Moglo bi se razgovarati i količini porcija i umjerenosti, no ova hrana se nikada neće prestati konzumirati. Teško je povjerovati i očekivati da će ljudi apsolutni izbaciti slatkiše i slastice iz prehrane te jesti samo voće i povrće.'

Osim smanjenja kilograma, Twinkie dijetom profesoru Haubu se smanjila i količina kolesterola. Mark Haub je prije dijete smatrao da se hrani zdravo te je njegova prehrana uključivala cjelovite žitarice, vlakna, bobičasto voće i banane.

'Mnogi tvrde da je upravo zdrava prehrana ključna, ali moj eksperiment je dokazao nešto sasvim drugo. Ono što se u ovome slučaju ističe je to da je kod gubitka kilograma najvažnije brojanje kalorija te je potrebno paziti na količinu njihovog unosa u organizam', tvrdi profesor.