BLAGDANSKI SPEKTAKL

Veliki adventski vodič: Evo na kojim ćete lokacijama u Zagrebu ove godine uživati u gurmanskim, ali i glazbenim poslasticama

23.11.2019 u 18:47

Bionic
Reading

Paljenjem prve adventske svijeće na Manduševcu te potom programima otvorenja na Zrinjevcu i Tomislavovu trgu 30. studenog započet će sedmo izdanje Adventa u Zagrebu, a koji svojim posjetiteljima i ove godine sprema pregršt događaja i manifestacija. Zabava, dobra klopa, jedinstveni događaji, umjetnost, ali i istinski blagdanski ugođaj čekaju vas na ulicama glavnoga grada, a tportal je pripremio detaljan pregled svih adventskih lokacija koje vrijedi posjetiti

Iščekivanju je konačno kraj! Zagreb je službeno ušao u najzabavnije doba godine, a s nestrpljenjem se iščekuje paljenje adventskih lampica i početak još jednog očaravajućeg prosinca. Zagrebački advent će od 30. studenoga 2019. do 7. siječnja 2020. ponuditi bogat sadržaj na brojnim gradskim lokacijama nadahnut baletom 'Orašar', ekologijom i kulturom.

Advent će ove godine biti najljepši do sada pa će tako osim lampica i jelki Zagreb krasiti manje i veće skulpture Orašara, koje je izradio Petar Banda, a ekološku osviještenost ugostitelji će pokazati korištenjem papirnatog umjesto plastičnog pribora za jelo.

Posjetitelji će u adventu moći uživati na 16 lokacija u gradu koje će i ove godine obuhvaćati Trg bana Jelačića, Tomislavac, Zrinjevac, Europski trg i Gornji grad, a oni željni kulturnog uzdizanja imat će priliku pratiti brojne koncerte i predstave.

Ledeni park

Ako želite iskusiti istinski božićni ugođaj, predlažemo vam da posjetite Trg kralja Tomislava, na kojem vas i ove godine očekuje čarobna zimska idila na ledu. Uz zvukove dobre glazbe, klizanje na otvorenom možete obogatiti mirisima i okusima raznih gastronomskih delicija, kao i brojnim kulturnim sadržajima za djecu i odrasle.

Ledeni park na Tomislavcu Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube/Zagrebtourist

Fuliranje Gourmingle

Adventsko događanje na Strossmayerovu trgu poznato po odličnoj vibri, dobrom raspoloženju, originalnim pićima i napicima te bogatoj gastro ponudi uz vruće funky, rock, pop, soul, jazz, disco i ostale ritmove rasplesat će stopala obitelji i ekipe u blagdanskom raspoloženju. Ove godine na Fuliranju će se predstaviti tridesetak restorana i kreativnih barova, a posjetitelji će moći isprobati raskošne okuse iz raznih dijelova svijeta. Povedite djecu i ovjekovječite omiljene trenutke u brojnim kutcima za fotografiranje. Ne zaboravite ni kućne ljubimce, jer i oni će pronaći svoj hrskavi kutak na Fuliranju. Očekuje vas 16 nastupa uživo, više od 35 DJ-a, više od 100 poslastica i ludi doček Nove godine.

Advent na Zrinjevcu

Bijeg od svakodnevice u perivoj s alejom od 220 platana jednako je čaroban u svako godišnje doba. No samo u vrijeme adventa velike krošnje zasvijetle posebnim sjajem tisuća bijelih lampica, a stari glazbeni paviljon postane odredištem ljubitelja božićnih klasika i valcera. Kad pomislite na Božić, sjetite li se djetinjstva i obiteljskih okupljanja oko božićnog drvca, sentimentalne božićne glazbe i mirisa bakinih posebnih slastica? Ako tu sreću koju osjećate u sebi želite istinski ponovno proživjeti, Zrinjevac je pravo mjesto za vas. Osim unikatnih ukrasa i suvenira odabranih umjetnika, možete uživati u zaboravljenim zagrebačkim specijalitetima. Da, da, to su upravo one krpice sa zeljem kakve su pripremale zagrebačke bake. Bez brige, nismo zaboravili štrukle. Božićna bajka može početi!

Advent na Europskom trgu

Želite se dobro provesti u društvu mladih kreativaca, usput pogledati dobar film, ugrijati se neizostavnim kuhanim vinom ili pronaći božićni suvenir za sebe? U samom centru grada, pješačka zona Europskog trga za vrijeme adventa postaje omiljeno okupljalište mladih. Koncerti, atrakcije, izložbe i bogata ponuda europskih gradova čine ovo mjesto nezaobilaznom zagrebačkom točkom za sve željne dobre zabave. Osjećate se mlado, preferirate pravi urbani štih? Ovo je pravo mjesto za vas!

Božićna bajka

Na istočnom dijelu Trga bana Jelačića, odmah ispred kavane Johann Franck, svake godine odvija se prava blagdanska čarolija. Božićna bajka u kojoj je glavna zvijezda svih adventskih fotografija snijegom ukrašena božićna šuma ponovo će oduševiti stotine tisuća posjetitelja koje očekuje zabava uz kućice s božićnom gastronomskom ponudom.

Advent na Trgu bana Jelačića

Blagdanski duh na Trgu bana Jelačića sigurno će vas navesti da barem na trenutak zastanete i uživate u čaroliji adventa. Grad Zagreb u adventsko vrijeme već tradicionalno nudi bogat kulturni program koji će zadovoljiti i najzahtjevnije posjetitelje. U sklopu najboljeg božićnog sajma u Europi i ove godine na Trgu bana Jelačića predstavit će se mnogi izvođači - renomirana kulturno-umjetnička društva te brojni amaterski i dječji zborovi.

Na Trgu će u sklopu 'Adventa zagrebačkih obrtnika' biti smješteno 20-ak bajkovitih kućica ukrašenih brojnim motivima Zagreba, poput katedrale, Markove crkve, šestinskog kišobrana, Umjetničkog paviljona, Kamenitih vrata i uspinjače, a vrijedne obrtničke ruke pripremile su obilje unikatnih proizvoda od drva i tkanine, medenjake i licitarska srca, stare geografske karte, ručno oslikane artikle od stakla te keramike s autentičnim motivima Zagreba, neobične minijature u konzervama te šarene drvene igračke i solarne makete.

Advent u Oktogonu

Doživite Oktogon u blagdanskom ruhu. Prolaz u centru Zagreba ove godine krasit će divovski orašari koji će, već vidimo, biti jedna od najfotografiranijih adventskih lokacija.

Advent kod Hrvatskog narodnog kazališta

U moru nezaobilaznih lokacija i ove godine našao se HNK. Uživajući u bogatom zimskom repertoaru Hrvatskog narodnog kazališta, začinite blagdanski period čašom pjenušca, mirisom cimeta, zvonkim taktovima i čarolijom lampica na ovoj jedinstvenoj zagrebačkoj lokaciji.

Advent u tunelu

Svake godine tunel Grič pretvara se u čarobnu božićnu bajku namijenjenu svim generacijama. Tunel će tijekom prosinca biti ukrašen šarenim instalacijama Orašara, medenjaka i ostalim prigodnim božićnim detaljima. Povedite svoje najmilije u šetnju najveselijim tunelom na svijetu.

Filmski advent na Tuškancu

Božićni duh neka vam ove godine zaluta na stari filmski set, na kojem ćete se osjećati kao glavni glumac na snimanju 'Orašara'. Filmski advent povezat će šumu Tuškanca i čarobni svijet Kina Tuškanac, u kojemu će se prikazivati blagdanski filmovi za male i velike te cjelokupnom Adventu u Zagrebu pridodati prekrasan novi sadržaj – tople obiteljske blagdanske priče.

Advent na Strossu + Vranyczanyjeva poljana

Uživajte u božićnoj atmosferi s pogledom na grad! Odlična atmosfera vladat će na Strossmayerovom šetalištu na Gornjem gradu, kojim će se širiti mirisi finih jela, a za prizor iz najljepše božićne bajke pobrinut će se šarenilo lampica i ukrasa. Oživite svoj božićni san na najromantičnijem dijelu zagrebačkog Gornjeg grada. Svakodnevni koncerti i nastupi DJ-a, likovni vikend koji nudi radionice za djecu te savršena ponuda hrane i pića najljepši pogled na Zagreb učinit će nezaboravnim doživljajem.

Caffe de Matoš

Na istoj gornjogradskoj šetnici u Caffeu de Matoš možete doživjeti stari Zagreb s elementima šarma davnih kavana te se prepustiti toploj atmosferi u društvu uličnih bendova, plesača i zabavnih komičara.

BAŠ NAŠ advent u Klovićevim dvorima

Da je zabava najbolja na gornjogradskoj pozornici, platou Gradec, pokazalo se proteklih godina jer je ova koncertna lokacija postala prepoznatljivo mjesto odlične atmosfere, sjajne ponude hrane poznatih chefova i vrhunskih koncerata. Ove godine advent na platou Gradec predstavlja novo ime i koncept poznat kao Advent u Klovićevim dvorima. Spoj je to čarobne adventske priče i gourmet festivala BAŠ NAŠ koji će svim posjetiteljima tijekom prosinca ponuditi mjesto za odličnu zabavu i nezaboravne trenutke. Adventska groznica lagano se zahuktava, a atmosferu će tijekom prosinca na platou Gradec dodatno ugrijati 24 sjajna glazbena nastupa.

  • +4
Advent u Klovićevim dvorima Izvor: Promo fotografije / Autor: ZVONIMIR FERINA

Advent u Maksimiru

Na korak od gradske vreve, odmah iza glavnog ulaza u park Maksimir, šarena je adventska oaza u kojoj se odrasli i djeca svih uzrasta mogu odlično zabaviti, ali i puno toga naučiti. Radionice, večernji koncerti, luckasta fotoinstalacija Muzeja iluzija, zanimljiv kutak Prirodoslovnog muzeja, izbor fine hrane i pića i još puno toga - sve u neposrednoj blizini Zoološkog vrta. Advent u Maksimiru savršena je destinacija za obitelji, ali i sve ostale koji traže blagdansko ruho prepuno boja i doživljaje kakve sjajni Advent u Zagrebu dosad nije ponudio.

U sklopu takozvanog Polarnog adventa, Zoološki vrt će krasiti posebne svjetlosne instalacije koje će naglasiti njegovu hortikulturu te arhitekturu stvaranu posljednjih gotovo stotinu godina. Bit će tu i svjetlosne atrakcije koje će u duhu nadolazećih blagdana očarati najmlađe. Pomno dizajnirana svjetla te ukrasi pretvorit će maksimirsku šumu u mjesto iz bajke.

Advent na Prekrižju

Vila Prekrižje otvara svoja vrata kako bi posjetitelji ekskluzivno tijekom Adventa u Zagrebu mogli posjetiti vilu u svoj ljepoti njezina tradicijskog blagdanskog izdanja te uživati u prigodnim glazbenim programima.

Adventski vjenčić

Adventski vjenčić obuhvaća nezaobilazne lokacije koje se protežu od srca Zagreba - od Trga bana Jelačića do Gajeve, zatim preko Bogovićeve ulice, Cvjetnog trga, Varšavske, sve do Trga Republike Hrvatske. Mirisi kuhinje Bake Mraz privući će vas u Gajevu, koja u vrijeme blagdana postaje prava prezentacija hrvatske gastronomije s tradicionalnim zagrebačkim specijalitetima te ponudom iz Slavonije, Like, Zagorja i Hercegovine, ali i internacionalnim adventskim street foodom. Dok se grijete pijući kuhano vino, moći ćete razgledati šaroliku božićnu ponudu hrvatskih obrta – delikatese, unikatne božićne ukrase, umjetničke radove, unikatni i ručno rađeni nakit te proizvode hrvatskih dizajnera.

  • +24
Advent u Zagrebu Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Kulturna adventska događanja

Ovogodišnji zagrebački advent je, između ostalog, posvećen kulturi, stoga možete očekivati pregršt takvih događanja diljem metropole, kao što su koncerti Zagrebačkih solista na platou Gradec, paljenje plinskih lanterni na Trgu svetog Marka uz božićne pjesme iz hrvatske i svjetske glazbene riznice, Adventfest u katedrali ili Večeri s Brahmsom u Hrvatskom povijesnom muzeju.

U sklopu Advent Classix Festa posjetitelji mogu uživati u klasičnoj glazbi u izvedbi vrhunskih hrvatskih glazbenika na četiri lokacije. Za sve ljubitelje božićnih pjesama osigurano je pregršt koncerata na desetak mjesta, a ukoliko želite razgledati neku od brojnih božićnih izložbi, možete to učiniti u Muzeju za umjetnost i obrt, Muzeju 80-ih, Galeriji Bačva, Muzeju grada Zagreba, Galeriji Klovićevi dvori ili Umjetničkom paviljonu.

Blagdanske poslastice tijekom adventa pripremili su i Hrvatsko narodno kazalište, Mala scena, u kojoj će mališane nakon predstava iznenaditi sv. Nikola i Djed Mraz, te Teatar Poco Loco, koji je za svoje posjetitelje pripremio koncertno čitanje bajki.