Pečenoj purici na Božić mnogi se jako vesele, a dobro pripremljena oduševljava okusom i predstavlja glavni sastojak na blagdanskom stolu. No, kako bi uživali u savršeno sočnom mesu, hrskavoj korici i onom prepoznatljivom i tako slatkom okusu zbog kojeg rastu zazubice, vrijedi imati nekoliko trikova u rukavu
Za mnoge Božić nije Božić ako se na stolu ne nađe slasna i uvijek impresivna pečena purica koja zauzima središnje mjesto na božićnom stolu za ručak. No, koliko god uživali u svakom zalogaju, činjenica je da sama priprema purice nerijetko izaziva popriličnu količinu stresa.
Kako biste ove godine pripremili savršenu pečenu puricu, bez straha i virkanja u pećnicu pitajući se što ćete na kraju izvući iz nje ključan je dobar recept i nekoliko korisnih trikova koje ćete upotrijebiti usput.
Zlatna pravila pečenja purice:
Ako je prethodno bila smrznuta, purica neka bude potpuno odmrznuta prije pečenja. Ovo je ključno, ako meso nije pravilno odmrznuto neće se dobro ispeći te ćete imati dva moguća scenarija - nedovoljno pečeno meso ili vrlo suhu i prepečenu puretinu jer ste je morali peći puno duže kako biste bili sigurni da je sve dobro pečeno.
Puricu uvijek izvadite iz hladnjaka jedan sat prije planiranog vremena pečenja. Tako će u vrijeme pečenja purica biti sobne temperature, što znači da rani dio pečenja neće biti posvećen podizanju temperature s mesa. To rezultira kraćim vremenom pečenja te sočnijom i mekšim mesom.
Pripazite na izbor nadjeva. Ako se odvažite i odlučite puricu napuniti nadjevom, važno je imati nekoliko sitnica na umu. Ako punite svoju puricu, morate je peći puno dulje kako biste bili sigurni da je sve dobro pečeno. To znači da će purica biti nešto duže u pećnici, što može rezultirati pomalo osušenim mesom. Ako želite zadržati stvari jednostavnima, malo luka, naranče i začina bit će sasvim dovoljni za sočan okus.
Ako ste u mogućnosti, ispecite puricu na rešetki. Ova metoda pečenja omogućuje toplini iz pećnice da cirkulira ispod purice, osiguravajući ravnomjerno pečenje, bez zagorjelih prepečenih komadića na dnu). Također to osigurava da kožica bude ravnomjerno hrskava.
Na dno pećnice stavite posudicu s vodom. Ispod purice postavite posudicu s 250 ml vode jer će taj 'trik' pomoći da se meso ne presuši. Voda će ispariti tijekom prvog dijela pečenja te će se meso praktički kuhati na pari. Zadnji dio pečenja osigurat će da korica bude ekstra hrskava.
Nakon pečenja puricu ostavite da odmori barem pola sata i to nepokrivena. Odmaranjem meso će dodatno omekšati, no nemojte je pokrivati tada korica neće više biti tako hrskava.
Recept za savršeno pečenu puricu
Potrebni sastojci:
- 1 cijela purica
- 1 glavica luka
- 1 klementina ili naranča
- Šaka ružmarina
- Šaka majčine dušice
- 1 list lovora
- 1-2 češnja češnjaka
- morska sol
- svježe mljeveni papar
Priprema:
Puricu izvadite iz hladnjaka i odmotajte iz pakiranja najmanje sat vremena prije pečenja.
Stavite puricu na lim za pečenje, s prsima prema gore. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Luk narežite na 4-6 komada. Stavite malo u unutrašnjost purice.
Naranču ili klementinu prepolovite ili narežite na četvrtine. Stavite u unutrašnjost purice s nekoliko grančica ružmarina, majčine dušice i/ili lovora i 1 ili 2 režnja češnjaka.
Pospite solju i paprom – budite velikodušni sa solju jer će tako korica biti hrskava, a zatim temeljito utrljajte. Oko purice stavite ostatak luka i malo ružmarina. Preokrenite puricu tako da bude okrenuta prsima prema dolje. Ponovno utrljajte sol i papar.
Pecite 20-30 minuta dok meso ne porumeni. Zatim smanjite pećnicu na 170 stupnjeva i pecite obzirom na veličinu purice: 4 kg - 2 sata; 5 kg - 2½ sata; 6 kg - 3 sata; 7 kg - 3 ½ sata, 8 kg - 4 sata; 9 kg - 4 ½ sata.
Svakako bacite oko na puricu tijekom pečenja jer se pećnice razlikuju te vrijeme pečenja lako može varirati. Ako vam se čini da je meso pečeno, testirajte ga. Probodite nožem najdeblji dio bataka. Ako su sokovi koji izađu bistri, purica je pečena
Zatim pažljivo preokrenite puricu tako da prsa porumene. Pojačajte jačinu pećnice na 220 stupnjeva. Pecite 20 minuta ili dok prsa ne poprime zlatnu boju.
Pečenu puricu ostavite da se ohladi i odmori barem sat vremena prije rezanja.