Rolada je mnogim ljubiteljima slatkog omiljeni desert, a kombinacija punjenja uistinu je bezbroj. U moru recepata pronašli smo i jedan koji smo morali odmah isprobati i nismo zažalili
Čar pistacije je i u njezinoj hranjivoj vrijednosti. Dobro je poznato to da je zdrav način života jedan od najvećih 'trendova' na društvenim mrežama posljednjih godina, pa je upravo zato obilje vitamina A, E, C, B i K, kao i kalija, fosfora, magnezija i kalcija, ogroman plus za ovu namirnicu.
Zbog svega toga, ali i zbog raznih recepata te Dubai čokolade, zapravo ne treba čuditi da je posljednjih mjeseci potražnja za pistacijom porasla do te mjere da ju je gotovo nemoguće pronaći.
Ipak, za one sretnike koji su napravili zalihe pistacije, donosimo recept za roladu koju bi mogli isprobati već ovih blagdana.
Sastojci:
- 4 jaja
- prstohvat soli
- 120 g šećera
- 1 žličica arome vanilije
- korica 1/2 limuna
- 3 žlice vruće vode
- 60 g oštrog brašna
- 20 g gustina
- 80 g mljevenih neslanih pistacija
- 250 g mascarponea
- 200 g bijele čokolade
- 200 ml slatkog vrhnja
- 250 g svježih malina
- 15 g sjeckanih pistacija za dekoraciju
Priprema:
Odvojite bjelanjke od žumanjaka i u posudu gdje ste stavili bjelanjke dodajte prstohvat soli i umutite čvrsti snijeg polako dodajući polovinu potrebnog šećera (60 grama). U posudu sa žumanjcima dodajte drugu polovinu šećera i pjenasto umutite dok se šećer ne otopi. Polako dodajte vaniliju i koricu limuna, tri žlice vruće vode i nakon što ste sjedinili ubacite brašno i gustin koji ste pomiješali i prosijali.
U tu posudu potom lagano dodajte snijeg od bjelanjaca i mljevenu pistaciju, te miješajte špatulom laganim pokretima kako bi dobili prozračnu smjesu. U pleh veličine 40x30 centimetara stavite pek papir i izlijte smjesu koju ćete potom peći petnaestak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Kada je biskvit pečen ostavite ga pet minuta da se prohladi i potom ga, dok je još vruć, zajendo s pek papirom zamotajte u roladu i neka se tako ohladi.
200 grama bijele čokolade otopite na pari, prohladite i dodajte mascarponeu te sjedinite. U drugoj posudi umutite slatko vrhnje u ne prečvrsti šlag kojeg ćete potom, žlicu po žlicu, dodavati u mascarpone i bijelu čokoladu, i ručno miješati. Maline prije punjenja operite i prosušite papirom.
S biskvita skinite pek papir i cijelu površinu namažite s 2/3 kreme. Važno je naglasiti da sloj kreme na krajevima biskvita bude što tanji kako ne bi iscurio prilikom rolanja. Na kremu potom 'pobacajte' polovinu malina i zarolajte. Uzmite ostatak kreme i premažite roladu te ostavite u hladnjaku da se stisne i dobro ohladi, a prije posluživanja posipajte sjeckane pistacije i ostatak malina.