Istraživanjem je otkriveno da voćni sokovi na zube djeluju iznimno štetno, čak i više od sredstava za izbjeljivanje zubi
Čaša soka uz doručak donosi možda više štete nego koristi, upozoravaju znanstvenici. Navode da neki sokovi sadržavaju velike količine kiseline koja može oštetiti zube. Istraživanje je pokazalo da neki voćni sokovi znaju oštetiti čak 85 posto zubne cakline, a to dovodi do daljnjeg oštećenja zubi.
'Kiselina u nekim sokovima je toliko jaka da možemo reći kako doslovno ispire caklinu sa zuba', upozorio je stomatolog dr. Yan-Fang Ren sa Sveučilišta u New Yorku. Dr. Ren i njegovi suradnici do otkrića su došli slučajno dok su proučavali kakav učinak imaju sredstva za izbjeljivanje zubi.
Otkriveno je da su takva sredstva koja sadržavaju hidrogen peroksid znatno manje štetna od voćnih sokova. Poseban je naglasak stavljen na sok od naranče koji sadržava najviše kiseline pa samim time i najviše šteti zubima.
Stomatolozi savjetuju da se voćni sok pije na slamku ili istodobno dok se jede hrana.