opća stomatologija

Prosječan Hrvat pere zube svakih 5 dana, a više od 80% ima karijes! Ovo su najčešći problemi

24.10.2024 u 09:48

Bionic
Reading

Sjećate li se poražavajućih zdravstvenih brojki u kojima se pokazalo da prosječan Hrvat opere zube jednom u pet dana? Ili podatka da više od 80 posto Hrvata ima karijes? Jeste li znali da je strah od zubara u prijašnjim generacijama kreiran kroz priče prenesene s koljena na koljeno i bio vezan za neadekvatno stomatološko liječenje, no da u današnje vrijeme apsolutno ne drži vodu?

Demistificirali smo odlazak kod zubara u 2024. godini i ispitali koje su sve mogućnosti liječenja tipičnih oralnih problema 21. stoljeća. U Poliklinici Petković obavili smo prvi stomatološki pregled i popričali s dr. med. dent. Marinom Petkovićem.

Lijep i blistav osmijeh visoko je na listi poželjnih osobina kada se osvrćemo na nečiji izgled. Tim epitetima često zaboravimo dodati i „zdrav“ jer zdravlje i higijena zubi preduvjet su za finalni izgled željenog holivudskog osmijeha. Estetika i protetika idu ruku pod ruku, no kako sve počinje? Vrlo jednostavno. Naručite se, operete zube (iznenadili biste se koliki postotak pacijenata zaboravi ovaj „detalj“), dođete na vrijeme na termin i prije ulaska u ordinaciju ispunite anamnezu i osobne podatke.

Kako izgleda prvi pregled

"Prvi pregled započinjemo kombinacijom radiološke i kliničke dijagnostike. Pod pojmom radiološke dijagnostike podrazumijevamo ortopantomogram, odnosno rendgensku snimku gornje i donje čeljusti. Nakon snimanja ortopana, pacijent dolazi u ordinaciju gdje pristupamo pregledu usne šupljine. Pacijenta pitamo osjeća li bol ili nelagodu te im detaljno objašnjavamo njihovu situaciju, jer često u nju nisu upućeni.

Kad god primijetimo karijes ili upalu zubnog mesa, odnosno „gingivitis“, odmah o tome obavijestimo naše pacijente. Zašto? Pacijenti znaju spomenuti kako im ponekad krvari zubno meso i smatraju da to nije strašno. No, u tome se „povremenom krvarenju“ krije veliki problem. Tada, ovisno o slučaju, ponudimo rješenje.", objašnjava dr. med. dent. Marin Petković.

Najčešći problemi pacijenata u općoj stomatologiji

Karijes, upala zubnog živca i upala zubnog mesa

Karijes i upaljeno zubno meso česti su problemi s kojima se susreću naši pacijenti. Kada je karijes ograničen na manju površinu zuba, ispuni ili plombe predstavljaju idealno i brzo rješenje. Kod većih oštećenja zuba, bilo karijesom, frakturom krune zuba ili nekom drugom traumom, rješenje se nudi u obliku zubnih krunica, ljuskica ili onleya. Intraoralnim skenerom skeniramo zube, šaljemo u laboratorij te najčešće isti dan ili kroz 24h imamo potpuno keramički nadomjestak spreman za predaju pacijentu. U našoj Poliklinici u većini slučajeva koristimo intraoralni skener kod izrade krunica i mostova, što je puna brža, točnija, a za pacijenta ugodnija metoda - za razliku od klasičnog uzimanja otiska zubi.

Kod procjene stanja zubnog mesa najčešće provodimo inicijalno čišćenje koje nam omogućuje vizualizaciju upale. Uvijek nastojimo našim pacijentima objasniti zašto dolazi do određenih problema. Pomoću shematskih crteža prikazujemo odnos zuba i okolnih tkiva te kroz razgovor otkrivamo uzrok problema. Također, ukazujemo im na njihove pogreške u oralnoj higijeni i savjetujemo kako spriječiti pogoršanje postojeće situacije.

Pacijentima s uznapredovalim gingivitisom ili parodontitisom uvijek radimo parodontološku obradu. Dubinsko čišćenje površine zuba, struganje i poliranje korijenova vrši se pod lokalnom anestezijom, a uz to pacijente podučavamo detaljnoj oralnoj higijeni. Kod težih slučajeva uz tekućine za ispiranje propisujemo i antibiotik, a sve to dovodi do zdravog zubnog mesa i u konačnici zdravlja kompletne usne šupljine.“, nastavlja dr. med. dent. Marin Petković.

Naravno, dugoročni uspjeh uključuje redovite preglede, obično svakih 6 mjeseci. Na kontrolama procjenjujemo je li potrebno ponoviti dubinsko čišćenje ili se problem može sanirati redovitim čišćenjem."

Metoda endodoncije – spas za oštećeni zub

Pacijenti se najčešće javljaju kada zub danima boli, tablete za bolove ne pomažu, a tad je najčešće već došlo do upale pulpe ili zubnog živca. Prije su se zubi kod uznapredovalog karijesa najčešće vadili ili liječili mjesecima što bi u konačnici dovelo do gubitka zuba. Danas novim tehnikama liječenja spašavamo zube koji su na prvi pogled izgubljeni.

Endodontskom terapijom temeljito čistimo, obrađujemo i ispiremo kanale posebnim instrumentima i antisepticima te ih na kraju punimo biokompatibilnim materijalima kako bi onemogućili daljnji prodor bakterija u unutrašnjost korijena i sačuvali zub. U Poliklinici Petković koristimo isključivo jednu od najnovijih strojnih tehnika obrade kanala, Reciproc tehniku. Tom metodom naočigled izgubljene zube saniramo, izliječimo i vraćamo u potpunu funkciju.

Pjeskarenje i čišćenje

Osim samom liječenju i popravcima zubi, veliku pažnju posvećujemo i higijeni zubi kroz dvije ključne faze čišćenja: ultrazvučno čišćenje kamenca i pjeskarenje s finalnim poliranjem zuba. Naslage kamenca i pigmentacije na zubima mogu nastati zbog različitih razloga, najčešće pušenja i konzumacije napitaka poput kave, čaja, crnog vina te voćnih i povrtnih sokova. Ultrazvučno čišćenje vibracijama odstranjuje tvrdokorne naslage kamenca s površine zuba. Ova metoda je vrlo efikasna i omogućuje detaljno čišćenje zuba bez oštećenja cakline. Pjeskarenje je druga faza čišćenja koja slijedi nakon ultrazvučnog tretmana. Pjeskarenje koristi fini prah pod visokim tlakom kako bi uklonio preostale naslage i pigmentacije s površine zuba. Ovaj postupak ne samo da temeljito čisti zube, već i vraća prirodni sjaj i glatkoću.

Poliranje zuba završna je faza koja osigurava da zubi budu glatki i sjajni nakon čišćenja. Poliranje također pomaže u sprječavanju budućeg nakupljanja naslaga jer uklanja sitne nepravilnosti na površini zuba gdje bi se inače naslage mogle lakše zadržati.

Implantanti i krunice – što je bolje rješenje za zube koje treba nadomjestiti?

U slučajevima kada nedostaje veći dio zuba ili zub u potpunosti, to zahtijeva funkcionalnu i estetsku korekciju, a rješenje se nudi u obliku zubnih krunica, implantata ili mostova.

Nedostatak jednog ili više zuba danas se rješava najčešće implantatima ili mostovima. Implantat je najbolje rješenje za zamjenu jednog zuba ili više zubi koji nedostaju, a za pacijenta najugodnije i najmanje štetno. U slučaju zubnih mostova, najčešće moramo izbrusiti zub ispred i zub iza zuba kojeg želimo nadomjestiti, zato češće pacijentima savjetujemo implantate kao dugoročno stabilnije i manje invazivno rješenje.

Odnedavno su u Poliklinici Petković, osim klasičnih titanskih, dostupni i keramički odnosno cirkonski implantati. „Koriste se kod pacijenata s visokim estetskim zahtjevima ili kod pacijenata alergičnih na titan, što je ipak iznimno rijetko. Razlika je osim u materijalu naravno i u boji, jer keramički implantati nemaju sivu boju kao titanski, pa su odlični za područje tanke gingive kod pacijenata koji ne žele ili nisu kandidati za presađivanje zubnog mesa. Dugovječni su jednako kao i titanski implantati i u potpunosti se integriraju u kost kroz period od 4-6 mjeseci“, dodaje dr. Petković.

U slučaju da pacijent nema dovoljno kosti u čeljusti, često koristimo metodu augmentacije odnosno nadogradnje kosti. Time postižemo još veću prirodnost i estetiku finalnoga rada. Potpuna oralna rehabilitacija implantatima, česta je procedura u našoj klinici. Za pacijente kojima u potpunosti nedostaju zubi ili imaju zube koji su većina za vađenje, nudimo rješenje u obliku All on 4 ili All on 6, kojim uz ugradnju 4 ili 6 implantata u gornjoj ili donjoj čeljusti potpuno nadomještamo cijeli zubni luk, najčešće 12 zubi. Najčešće takav zahvat završavamo u roku od 24 do 48h čime pacijentima u potpunosti vraćamo žvačnu i estetsku funkciju.

Ortodoncija – kakav aparatić odabrati?

Poliklinika Petković pruža širok spektar ortodontskih usluga za pacijente svih dobnih skupina. Od mobilnih i miofunkcionalnih naprava do klasičnih fiksnih aparatića i prozirnih udlaga.

"Nudimo miofunkcionalne Myobrace aparatiće za najmlađe, koji ispravljaju zube korištenjem mišića jezika i obraza te korigiraju gutanje i govor. Ovi mobilni aparatići omogućuju pravilno postavljanje mliječnih i trajnih zuba, a dostupni su u četiri veličine, što omogućuje početak liječenja već kod mliječnih zuba – For Juniors i For Kids, te kasnije For Teens i For Adults.

Osoba koja je nosila aparatić u mlađim godinama često ponovno treba korekciju jer najčešće nisu nosili retainer; danas je retencija nakon ortodontske terapije obavezna", ističe dr. med. dent. Marin Petković.

Kada fiksni aparatić a kada prozirne udlage ili aligneri?

"Prozirne udlage najčešće koristimo kod manjih korekcija, ili kod pacijenata koji su već nosili klasični aparatić, ali je došlo do ponovnog pomicanja zubi. Oni djeluju sporije, diskretniji su, ali zahtijevaju iznimnu suradnju pacijenta, što znači da ih se mora stalno nositi, osim kad se konzumira hrana i piće", objašnjava suvlasnik Poliklinike Petković te zaključuje: „Ako je ortodontski problem veći, naša je preporuka uvijek klasični fiksni aparatić."

Estetika

Kada je zagriz ispravljen, zubno meso zdravo, a zubi očišćeni, preostaje još jedan završni korak za postizanje holivudskog osmijeha ili savršeno bijelih zubi. Manje invazivna metoda za to je izbjeljivanje, dok je kod visoko estetskih zahtjeva pacijenata kruna bijelog osmijeha postavljanje zubnih ljuskica. „Što se tiče estetike, fokusiramo se na manje invazivne postupke kao što se izbjeljivanje i ortodoncija. Na ljuskice se odlučujemo kada pacijent to zaista želi, jer se pri preparaciji ipak zubna caklina mora malo oštetiti. Ako su zubi prirodni i bez ispuna, uvijek biramo manje invazivne metode za postizanje optimalnih rezultata."

Ne zaboravite na svakodnevnu oralnu higijenu, podsjeća dr. med. dent. Marin Petković. Uz obavezno pranje zubi minimalno 2 puta dnevno, ispiranje vodicama, korištenje zubnog konca ili oralnog tuša svakako je preporučljivo.

Dr. Petković ističe dvije zanimljivosti. Prvo, jabuka je optimalno voće jer je čvrsta, pa grizući ju istovremeno čistite zube. Drugo, prirodni cijeđeni sokovi su ukusni i zdravi, ali barem pola sata nakon konzumacije nemojte prati zube jer kiselina iz voća, posebno citrusa, privremeno omekšavaju caklinu.

I najvažnije pravilo – ne zaboravite na redovite preglede! Prvi stomatološki pregled u Poliklinici Petković je besplatan. „Prvi pregled nudimo besplatno jer nam je cilj da, ako netko ima dentalni problem, mi ih na isti upozorimo i ponudimo rješenje istog. Želimo osigurati da ostanu naši pacijenti, riješimo njihove probleme i pružimo vrhunske rezultate,“ zaključuje dr. Petković.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Poliklinikom Petković.