OPREZ!

Vrući čaj može uzrokovati rak grla

27.03.2009 u 09:20

Bionic
Reading

Prema istraživanju objavljenom u British Medical Journalu, ljudi koji piju vrući čaj izloženiji su opasnosti razvoja raka grla od onih koji uživaju u nešto hladnijem čaju

Rak jednjaka dosad je povezivan s pušenjem i konzumacijom alkohola, a prema novim istraživanjima, i vrući napici mogu se smatrati rizičnima, vjerojatno zbog toga što oštećuju tkivo grla.

Iranski su istraživači proučavali pokrajinu Golestan, s jednom od najvećih stopa raka jednjaka na svijetu, čiji stanovnici piju velike količine vrućeg crnog čaja. Usprkos potrošnji većoj od litre čaja dnevno po stanovniku, potrošnja duhana i alkohola je vrlo niska.

Tim predvođen Rezom Malekzadeh proučavao je na teheranskom Medicinskom sveučilištu 300 ljudi kojima je dijagnosticiran tumor grla i 571 zdravog čovjeka koji žive u istom području.

Konzumenti vrućeg čaja (između 65 i 69 stupnjeva Celzija), u usporedbi s onima koji ga piju toplog ili mlakog (čija temperatura ne prelazi 65 stupnjeva Celzija), udvostručili su šanse za razvoj raka grla. Pijenje vrlo vrućeg čaja (više od 70 stupnjeva Celzija) rizik od nastanka raka povećava osam puta u odnosu na pijenje toplog ili mlakog čaja, stoga studija preporučuje da prije ispijanja svježe skuhanog čaja pričekate četiri minute.

Količina popijenog čaja nije dovedena u vezu s rizikom razvoja raka.