Britanski chef Gordon Ramsay ima sjajnu ideju za brzi obrok koji može biti idealan ručak ili večera kad smo u stisci s vremenom
Tjestenina je uvijek dobro rješenje kad nemamo ideju što skuhati, a Ramsay ima dobitnu kombinaciju za jelo koje obožavaju njegovi ukućani pa im ga priprema svaki tjedan.
Ovo lagano jelo vrlo bogatog okusa uključuje puretinu, prefine krušne mrvice s kaduljom te tjesteninu, a sjajna je stvar to da vam neće trebati više od 10 minuta.
Posebnost tjestenini daje kremasti umak od puretine i poriluka, limun donosi potrebnu svježinu dok kombinacija hrskavih krušnih mrvica od kadulje i umaka daju posebnu aromu.
Sastojci:
- oko 500 grama tjestenine penne ili fusilli
- oko 400 grama mljevene puretine
- ¾ šalice gustog vrhnja
- 4 lista kadulje
- 4 obične ljutike
- 3 češnja češnjaka
- 2 poriluka
- 1 limun
- šaka peršina
- svježe riban parmezan (za posluživanje)
Za pripremu krušnih mrvica za tjesteninu trebat će vam:
Za ovo će vam biti potrebno 6 žlica svježih krušnih mrvica, 2 lista kadulje i 2 žlice maslinovog ulja. Iako Ramsay kaže da mrvice nisu obavezne, daju predivan okus jelu. Osim toga, sjajno pašu s mljevenom piletinom ili kobasicama.
PS. Ako ne volite okus kadulje, zamijenite je majčinom dušicom, peršinom...
Zakuhajte posoljenu vodu da bi bila spremna za tjesteninu. Naribajte ljutiku i češnjak slobodno narežite nožem.
Zatim sitno narežite poriluk i stavite u zdjelu hladne vode kako bi se potpuno očistio od nečistoća.
U međuvremenu pripremite svježe krušne mrvice. (Potrebne su vam oko dvije šnite kruha).
Dublju posudu, npr. wok ili tzv. holandsku posudu, stavite na srednje jaku vatru i dodajte dvije žlice maslinovog ulja. U tavu potom dodajte ljutiku i češnjak uz redovito miješanje. Ubacite listove kadulje i puretinu te nastavite miješati dok meso ne dobije laganu rumenu boju. Dok se to kuhalo, u kipuću vodu dodajte poriluk i neka se kuha oko minute.
Zatim kuhajte tjesteninu dok ne bude al dente. U međuvremenu dodajte vrhnje puretini te miješajte dok se sve ne sjedini i umak prokuha uz obavezno smanjivanje vatre. U posebnu tavu stavite malo maslinovog ulja i dva lista kadulje koja ste prethodno sitno nasjeckali. Pecite dok ne postanu hrskavi i zlatnosmeđi - samo pazite da ne izgore.
Sve lijepo izmiješajte. Sačuvate dvije do tri žlice vode od tjestenine i stavite je u umak. Zatim dodajte sitno sjeckan list peršina, malo limunove korice, sol i papar.
Dodajte krušne mrvice, svježe riban parmezan i malo maslinovog ulja. I dobar tek!